Съдии: Тромави процедура за работа с тайните ще блокират правораздаването

Изискването за издаване на достъп до класифицирана информация по секретни дела и дългата процедура за получаването му, ще забави правораздавателния процес и може да лиши страните от право на защита. За това алармираха съдии в предаването "Преди всички" на БНР.

Основният проблем е с получаването на разрешително до материали по секретни дела, което се изисква по закона за защита на класифицираната информация. Съдията има такъв достъп по силата на служебното си положение, но за всички останали участници в процеса се изисква една доста дълга и нелека процедура, за да им се даде достъп до делото изобщо, отбеляза председателят на Софийския районен съд Капка Костова. Тя посочи, че такъв достъп трябва да се иска за съдебните заседатели, за съдебната секретарка, за адвокатите, които се явяват по делото, и за всички останали лица, участници по това дело. "Това означава отлагане на процеса някъде неопределено във времето, което излиза извън всякакви разумни граници", заключи шефката на Районния съд.

Висшият адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната смятат, че трябва да бъде променен член 39 от Закона за достъп до класифицираната информация, предаде БТА. Според тях адвокатът, който е упълномощен от страна по дело с гриф за секретност, да има директен достъп до това дело. Сега законът е предвидил такъв достъп само за съдията, респективно прокурора по гледаното от него дело.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?