Съдии защитиха колегата си, пуснала избягалия Фарук Бекташ

Фарук Бекташ

Съдиите от Софийския окръжен съд (СОС) защитиха в сряда с декларация своята колега Недялка Николова, която пусна под "домашен арест" турския гражданин Фарук Бекташ. Турчинът бе обвинен за убийството на семейство мотористи, а след това успя да избяга.

Фарук Бекташ е 60-годишен гастербайтер, който работи в Германия. На 24 юли той е блъснал и убил двамата мотористи Бойко и Таня Бойкови, докато пътувал към Турция. Пътният инцидент станал край Драгоман.

Прокуратурата поиска задържането му в ареста за постоянно, но съдия Николова реши да го остави под домашен арест. Магистратът се мотивира с това, че той е обвинен в престъпление, извършено по непредпазливост.

Съдията прецени, че няма голям риск той да се укрие, защото е наел апартамент в София и е изразил готовност да съдейства на разследването. Няколко дни по-късно Бекташ изчезна, а от МВР подозират, че той вече е напуснал България. Прокуратурата поиска от Турция екстрадиция на турския гражданин, а заедно с това бе издадена европейска заповед за задържане.

От миналата година законът постановява, че задържаните под домашен арест трябва да носят електронни гривни за проследяване. Дъщерята на загиналите Грета обяви пред Канал 3, че Бекташ не е бил с гривна, защото МВР нямало устройства в наличност. Въпреки това голяма част от общественото мнение сочи за виновна съдийката.

В декларацията си съдиите от окръжния съд посочват: "Считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена и иска да се укрие и избяга".

Те напомнят, че тя е част от състава на съда повече от 10 години, ползва се с нужния авторитет и уважение сред съдиите и служителите на съда, както и сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. Николова е била и наставник на младшите съдии в Софийския окръжен съд, а за работата си като съдия не са ѝ налагани дисциплинарни наказания.

"Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър", посочват още съдиите.

В декларацията се изказват и съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Бойкови.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?