Съдиите дружно не харесаха опитите за яхване на ВСС

Задължаването на членовете на Висшия съдебен съвет да си изваждат допуск до класифицирана информация ще даде възможност на изпълнителната власт да постави в зависимост върховните представители на независимата съдебната система. Около това мнение в четвъртък се обединиха магистрати от цяла България по време на Националното събрание на съдиите.

В своя декларация военните съдии отидоха по-далеч и заявиха, че въвеждането на задължителна процедура по изваждане на допуск би направило от членовете на ВСС "Фасада от напълно зависими хора".

Задължението членовете на ВСС да минат през проверка за допуск влезе в обявения от Министерство на правосъдието проект за промени в Закона за съдебната власт. Управляващите прибегнаха до този ход, след като т.нар правителство на съдебната власт не се поддаде на натиска и отказа да мине доброволно през проверките на службите. Аргументите на ВСС са, че това би било намеса в работата на независимата съдебна система и че освен това членовете на съвета като магистрати имат такъв достъп по право.

Подаването на молба за допуск дава възможност на МВР и службите да разследват легално всички аспекти от личния живот на членовете на ВСС. Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) от своя страна не съобщава мотивите за решението си да даде или да откаже допуск. Решенията на ДКСИ са и необжалваеми по съдебен ред.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев се присъедини към своите колеги, като заяви, че в "лично качество" той също не подкрепя идеите на изпълнителната власт. Груев се обяви членовете на ВСС да получават по право класифицираната информация, която има отношение към делата на съвета.

Той обаче постави въпроса защо на съдебния съвет изобщо му е необходимо да има достъп до данни, събрани със специални разузнавателни средства. "СРС-та се прилагат или за защита на националната сигурност или за разкриване на тежки престъпления. ВСС не изпълнява нито една от двете функции", коментира още Груев.

Той не пожела да каже категорично дали би сезирал Конституционния съд, ако подобна промяна бъде приета с мотив, че във Върховния касационен съд това се решава на общ пленум. Според него обаче е много по-подходящо КС да бъде сезиран от главния прокурор, тъй като той решава еднолично. Борис Велчев обаче неколкократно се изказва в защита на допуските.

"Не това сега е проблемът на съдебната реформа", с тези думи Лазар Груев коментира призива на Съюза на съдиите в България магистратите да декларират членството си в масонски ложи. В същото време обаче той уточни, че всяка форма на зависимост на съдиите трябва да бъде отстранена.

Освен допуските, съдиите не харесаха и предложенията за промени в процедурата по атестация. Те поискаха Висшият съдебен съвет да разчита само на явни и проверими източници на информация, когато съдят за "нравствените качества" на всеки магистрат. Това от само себе си изключва използване на данни от службите.

Споделяне

Още от България