Съдиите издигнаха Павлина Панова и Николай Дърмонски за КС

Съдиите издигнаха Павлина Панова и Николай Дърмонски за КС

Съдиите Николай Дърмонски и Павлина Панова от Върховния касационен съд са първите издигнати кандидати за членове на Конституционния съд от квотата на съдебната власт.

Съдия Панова е предложена от колежката си Галина Захарова от Наказателната колегия на ВКС, съобщава сайтът "Де факто". Съдия Дърмонски е предложен от наказателния съдия Красимир Харалампиев.

Павлина Панова е заместник-председател на Върховния касационен съд. От 2009 година тя е български съдия ад хок в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Николай Дърмонски е редови наказателен съдия във ВКС.

Срокът за издигане на кандидати за членове на Конституционния съд от съдебната квота изтича на 24 октомври (сряда). Изборът ще се проведе на 26 октомври, а право на глас имат всички съдии от ВКС и Върховния административен съд (ВАС). Те трябва да излъчат двама членове на Конституционния съд. По традиция съдиите избират един съдия от ВКС и един от ВАС.

До момента няма номинации от Върховния административен съд, но активно се спрягат имената на Надежда Джелепова, Галина Солакова и Марина Михайлова.

В началото на октомври Народното събрание избра гражданския съдия от ВКС Красимир Влахов за член на КС. Все още се очаква решението и на президента Румен Радев. За фаворити за членове на КС от президентската квота се спрягат Огнян Герджиков и Здравка Калайджиева.

Споделяне

Още от България