Съдиите може да искат помощ от ЕС срещу натиска на правителството

Съдиите може да искат помощ от ЕС срещу натиска на правителството
Съюзът на съдиите в България заплаши, че ако натискът на висши представители на изпълнителната власт върху независимата съдебна система продължи, ще бъдат сезирани Европейската комисия и Международната асоциация на съдиите.

В писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, се настоява да бъде спазен поетият от него ангажимент за "взаимно уважение между властите".

В началото на седмицата Борисов бе на посещение във Висшия съдебен съвет и декларира, че неговите министри ще се въздържат от коментари по конкретни дела. Повод за напрежението между двете власти станаха основно коментарите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цветанов често критикува съдебната власт за липсата на пробив в борбата с престъпността и корупцията, а освен това раздава оценки за решенията по определени дела. Министърът, както и премиерът, нерядко излизат с предварителни "присъди" за заподозрени лица.

Непосредствено преди заседанието на Върховния касационен съд Цветанов напълно оневини петимата полицаи, съдени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. След това обясни, че няма европейски съд, който да не осъди задържаните по "Наглите". Тъй като мерките за неотклонение на арестуваните бяха гледани при закрити врата, обществото така и не разбра какви точно доказателства са събрани.

Наскоро Цветанов изрази недоволство от съдебното решение за пускането от ареста Антон Петров – Хамстера, също задържан по "Наглите". От определението на съдебния състав стана ясно, че МВР са разполагали единствено с иззети една банкнота и две радиостанции, за които дори не се знае от къде са. Особено впечатление направи и изявлението, че съдът е "съпричастен" към поръчковите убийства.

От ССБ заявяват, че ако тези нападки продължат, магистратите ще се обърнат към ЕК да съдейства за тяхното прекратяване.

"Ще поискаме да се осъществи "мониторинг” от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите върху ситуацията, в която правораздава българският съд – върху извънмерната натовареност на част от съдилищата; върху мизерните условия, при които работят наши колеги и най-вече върху непрестанния натиск, упражняван върху съда от страна на представители на изпълнителната власт по конкретни дела. Ще поискаме да бъде даден ясен отговор дали посочените фактори поставят в опасност независимостта на съдебната власт в България", се казва в писмото на ССБ.

Неправителствената организация напомня на премиера, че още ден след неговата декларация за "мораториум" върху взаимните нападки, министър Цветанов отново си е позволил коментари по конкретни дела. От ССБ добавят, че докато представителите на изпълнителната власт могат да правят коментари, магистратите нямат право на подобна свобода на изразяване.

"Проблемите на съдебната власт няма да бъдат решени чрез накърняване на нейната независимост от страна на изпълнителната власт. Напротив, постигането на надмощие на изпълнителната власт над съдебната чрез средствата на политическата реклама за въздействие върху общественото мнение, които не боравят с професионални аргументи, създава предпоставки за авторитарно управление и за грубо погазване на правата на гражданите", се казва още в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?