Съдиите, освободили Полфрийман от затвора: Арестът му е незаконен

Австралия обвини България в манипулативна информация след среща в София на посланика й

Джон Филп и Данаил Кирилов при срещата им във вторник.

Австралиецът Джок Полфрийман е задържан незаконно в бежанския център на МВР в Бусманци. Това заявяват съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които на 19 септември постановиха предсрочното му освобождаване от затвора. Тезата на МВР е, че Полфрийман трябва да остане затворен, докато Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе окончателно по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за освобождаването му. Според тримата съдии обаче такъв аргумент не може да има.

Произвол

"Постановеният на 19.9.2019 г. съдебен акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт. Всякакви спекулации досежно (относно- б.ред.) изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред", пише в становището им.

Те подчертават, че Полфрийман би могъл да бъде задържан на други основания, ако има такива. Висящата процедура пред ВКС обаче не е сред тях.

"В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени", заявяват съдиите и подчертават, че позицията им е написана заради задържането, а не заради атаките срещу самите тях.

Съдиите бяха подложени на публичен линч след решението Полфрийман да бъде освободен. Политически партии поискаха оставките им и внесоха сигнали срещу тях. Бяха организирани и протести. Главният прокурор обяви, че Калпакчиев и Иванова е трябвало да се оттеглят от делото, защото били близки с Българския Хелзински комитет, чийто председател Красимир Кънев е писал положителна характеристика за австралиеца и затова съдебният състав бил незаконен.

"Съдебният състав отбелязва, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност. Това е така, защото е налице висящо производство пред ВКС", записали са в становището си съдиите.

Дипломатически скандал

Междувременно историята с Полфрийман е напът да предизвика дипломатически скандал между България и Австралия. Причината – австралийското външно министерство твърди, че българската държава е разпространила манипулативно съобщение за срещата между правосъдния министър Данаил Кирилов и австралийския дипломат Джон Филп. Двамата се срещнаха във вторник следобед, а малко по-късно пресцентърът на ведомството разпространи съобщение, в което управляващият австралийското посолство в Атина бе цитиран да казва:

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

"Г-н Филп не е изрекъл цитираните думи. Той е посочил множество притеснения, включително и че външният натиск може да реши изхода на делото, което, както вече бе посочено, сериозно притеснява Австралия", заяви в сряда говорител на австралийското външно министерство, цитиран от "Сидни Морнинг Херълд".

Според австралийското министерство изказването на Филп е било в пълен унисон с изразената от техния министър Марис Пейн позиция. Преди седмица тя заяви, че има "неюридически причини" Полфрийман да бъде държан в затвора.

В изявлението си говорителят на австралийското външно министерство е посочил, че Филп е повдигнал пред Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман. Австралийската страна твърди, че аргументите са неясни.

Подобен разговор не бе цитиран в съобщението на правосъдното министерство. В него бе посочено само, че Кирилов е заявил, че вярва в независимостта на българския съд, а Филп – че делото се развива според законодателството. Часове по-късно министърът коментира срещата, но отново спомена, че двамата са говорили как Полфрийман имал издадени лични документи, които ще му бъдат връчени, след като делото окончателно приключи.

Засега от правосъдното министерство няма реакция.

Външно министерство също мълчи във връзка с твърденията на Австралия. Преди ден обаче външната министърка Екатерина Захариева се срещна с временно управляващия посолството на Австралия в Гърция и призова да не се политизира случая "Джок Полфрийман“, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение. Екатерина Захариева обяснила на австралийския дипломат, че това е консулски случай. "Да не позволяваме този случай да попречи на двустранните ни отношения. По случая "Полфрийман“ в България няма политически натиск", казала Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Наред с обвиненията от австралийската страна казусът "Полфрийман" влезе и в дневния ред на международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч". От там призоваха България да обясни защо държи австралиеца затворен, след като е освободен предсрочно от затвора.

"Полфрийман бе освободен от затвора с окончателно съдебно решение, което не подлежи на обжалване. Той има паспорт и самолетен билет. Австралия настоява да бъде върнат. Защо тогава е затворен?", пита се в изявление на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България