Съдиите от Софийския градски съд издигнаха Величка Цанова за свой шеф

Величка Цанова

Общото събрание на Софийския градски съд реши в сряда да предложи на Величка Цанова за свой председател. От 75 съдии общо 61 са подкрепили Цанова, а 14 са се въздържали. Преди два дни кандидатурата на съдия Цанова бе издигната от 43-ма съдии.

Аргументите за издигането на кандидатурата бяха формулирани от съдия Златка Чолева.

"Съдия Величка Цанова е от 11 години в Софийския градски съд, тя е мъдър и диалогичен човек, умее да отстоява независимостта на съда, има уши да чуе проблемите на съдиите и има сила и смелост да ги разреши. Освен това е почтен човек, който има принципна позиция, която отстоява, дори когато обира личен негатив", гласят мотивите за издигането.

Съдия Цанова благодари за доверието и каза, че ще се постарае в съда да има добър микроклимат и взаимно доверие. Тя обеща да използва всички законови механизми на Общото събрание на съда, за да може да "управляваме (всички съдии - б.ред.) заедно".

Величка Цанова е дългогодишен наказателен съдия в СГС. Тя беше заместник-председател на съда, докато председател бе Георги Колев. По-късно Колев стана шеф на Върховния административен съд, въпреки че бе наказателен съдия.

Съдия Цанова бе кандидат за шеф на Софийския градски съд през 2011 г., когато Висшият съдебен съвет реши да избере семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

Още тогава изборът на Янева провокира серия от скандали около личността ѝ, протестни оставки във ВСС и за пореден път постави сериозна сянка на съмнение върху кадровата политика на ВСС.

Проблемът бе, че Величка Цанова имаше към момента на онзи избор брилянтна репутация на съдия, чиито присъди не се отменят, и огромен стаж в системата. Владимира Янева не блестеше нито като съдия, нито имаше особено голям стаж в системата. Въпреки това под натиска на ГЕРБ съдебният съвет избра Янева.

Скандалът влезе в доклада на Европейската комисия, но това не доведе до някакви последствия за шефа на СГС. Величка Цанова обжалва избора като немотивиран пред ВАС, но съдът отказа да се произнесе по същество. Тя обжалва и отказа от справедлив процес пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но и там не постигна успех.

Сега за съдия Цанова се отвори нова възможност да оглави съда след изненадващата оставка на досегашния ръководител Калоян Топалов. Прореформаторският ръководител на Софийския градски съд напусна позицията през септември на практика без мотиви. Топалов каза, че е свършил дори повече, отколкото е обещал, и се махна от съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?