Съдиите получиха реална власт да спрат прекомерното подслушване

Народното събрание даде реална власт на съдиите да контролират подслушването, след като прие в четвъртък окончателно промените в Закона за специалните разузнавателни средства. Това стана с подкрепата на БСП, ДПС и "Атака". Другата ключова промяна в закона е, че дирекцията, която осъществява технически подслушването, се вади от МВР. Структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и ще е на пряко подчинение на Министерския съвет.

Това са основните гаранции, че няма да има безконтролно разрешаване на подслушване. Съдиите получиха право да изискват всички документи по оперативните дела или разследванията, за да ги прочетат преди да решат дали употребата на СРС е оправдана. Те все пак ще могат да разрешават СРС-ата и без да са чели тези документи, стига да се доверят на протоколното искане, което трябва да изготвят искателите.

Досега магистратите вземаха на вяра твърденията на оперативните работници от МВР и ДАНС, без да могат да се запознаят с реалните факти. Сега обаче цялата отговорност за разрешенията пада върху съдиите.

"Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", коментира по време на вялите обсъждания в пленарна зала председателят на правната комисия Христо Бисеров. От ГЕРБ отново не присъстваха в пленарна зала, въпреки ключовите промени в законодателството.

Предложението да се даде право на съдиите да четат оперативни дела, за да вземат информирани решения, бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров. Пак по негово предложение в закона изрично бе записано, че искането за СРС ще се прави пред "съответния" окръжен съд, за да се направят безпредметни опитите на различни заявители да обикалят страната в търсене на "наши" съдии.

Досега имаше практика служителите на МВР и ДАНС, както и прокурорите да обикалят из окръжните съдилища в цялата страна, докато се намери някой удобен магистрат, който да подпише искането им за използване на СРС. Тези скандални практики се набиха на очи най-вече по време на делото "Цонев-Сантиров-Попов".

Друга ключова промяна в законодателството е, че наличието на данни от специални разузнавателни средства (СРС) по наказателните дела няма повече да бъде повод за автоматично закриване на съдебните процеси. Това е важна промяна, за която през последните години настояваха неправителствените организации. Преди три години дори съдиите от Софийския градски съд настояха за подобна промяна в закона.

Председателят на ДАТО ще се ръководи от председател с четиригодишен мандат. Агенцията има и двама зам.-председатели, които се назначават от премиера. Новата институция е на практика структурата в МВР, която досега отговаряше за подслушването. Промените бяха наложени от серията скандали с подслушване, в които МВР се замеси в последното десетилетие и особено по време на управлението на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България