Съдиите стартираха номинации за главен съдебен инспектор

Съдиите стартираха номинации за главен съдебен инспектор

Съюзът на съдиите в България (ССБ) откри в понеделник процедура за номиниране на своя кандидат за главен съдебен инспектор. Професионалната организация вече получи уверенията на ГЕРБ, че кандидатът ще бъде издигнат официално по време на парламентарната процедура и партията ще го подкрепи. Ако това решение бъде спазено, това означава, че кандидатът на организацията или ще бъде избран, или парламентарната процедура пак ще претърпи неуспех.

За избор на човек за ключовата позиция на главен съдебен инспектор са необходими 160 депутатски гласа, което е невъзможно без подкрепата на ГЕРБ.

В съобщението си до медиите Съюзът на съдиите в България декларира, че техният кандидат ще бъде избран от магистратските среди. Целта е да се даде възможност на самата гилдия да излъчи най-подходящите кандидати за длъжността главен инспектор - хора, които са "образец на висок професионализъм и почтеност".

Кандидатите ще бъдат съобщение едва след приключване на срока за номиниране, който изтича на 21 февруари. На 24 февруари на интернет страницата на ССБ ще бъдат публикувани имената само на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането на номинациите им от професионалната общност.

От 24 февруари до 9 март всеки ще може да задава въпроси към кандидатите, да прави коментари и да подкрепи номинацията им в специална рубрика "Въпроси и отговори на кандидатите за главен инспектор" на електронната страница на ССБ. През този период ССБ ще направи и своя вътрешна проверка на кандидатите.

На 11 март съдийският съюз ще покани представители на останалите професионални организации и водещи неправителствени организации за съвместно обсъждане на предложените кандидатури.

Едва след приключване на всички тези етапи ще бъдат обявени имената на кандидатите, зад които застава организацията.

"От политиците зависи да припознаят тези кандидатури и ценностите, които те олицетворяват. Съюзът предприема тази стъпка не само в отговор на конкретни призиви на политици след последната неуспешна парламентарна процедура за избор на главен инспектор, но и като продължение на възприета вече практика по номинация на авторитетни и уважавани представите на съсловието за важни длъжности в съдебната система.", се казва в позицията на организацията.

Това е третата процедура по избор на главен съдебен инспектор, която открива Народното събрание. В началото на 2013 година опит за избор на човек за поста направиха от ГЕРБ, но в крайна сметка не издигнаха кандидат. Такъв не бе издигнат и от останалите партии.

Новите управляващите от БСП и ДПС направиха втория опит. Те обявиха процедурата си точно преди Коледа и оставиха 2 работни дни за издигане на кандидати. Така бе издигната Веселина Тенева, за която излязоха множество необясними имотни сделки и огромни спестяване. В крайна сметка и тази процедура бе прекратена.

Споделяне

Още по темата

Още от България