Садик Хан спечели втори кметски мандат в Лондон

Садик Хан

Лейбъристът Садик Хан очаквано бе преизбран за кмет на Лондон. Той победи с 55.2 процента основния си съперник от Консервативната партия. 46-годишният Шон Бейли. с потекло от Ямайка и мечтаещ да е първият чернокож кмет на британската столица, получи 44.8 на сто от гласовете, предаде Ройтерс.

Триумфът на Хан носи известна утеха за Лейбъристката партия, която регистрира серия от разочароващи резултати на други местни избори. Той победи с по-малка разлика, отколкото през 2016 г., когато стана първият мюсюлманин кмет на европейска столица.

"За мен е огромна чест, че лондончани ми гласуваха доверие да продължа да ръководя най-великия град на земята", каза Хан.

Фокусът на кампанията му бе създаването на работни места и даването на тласък на туризма в Лондон. Хан възприе мантрата "заетост, заетост, заетост" в желанието си да динамизира икономиката на столицата, пострадала от пандемията и Брекзит - удар за мощния финансов сектор, отбеляза Франс прес.

"Обещавам да впрегна всички сили да опитам да изградя по-добро и светло бъдеще за Лондон след мрачните дни на пандемията".

Хан, бивш член на парламента, който замени Борис Джонсън като кмет на британската столица с население от близо 9 милиона души, е критикуван заради нарасналата престъпност в столицата, в това число за извършваните от тийнейджъри нападения с нож.

Докато Джонсън се радва на големи електорални успехи другаде в Англия, опозиоционната партия на Хан доминира все повече британската столица. Анализатори отдават това на по-младото, етнически многообразно и проевропейско население, което за разлика от по-голямата част от Англия категорично отхвърли Брекзит.

Хан е на 50 години, син на пакистански шофьор на автобус и на шивачка. Израснал е в работнически квартал на Лондон с шест братя и една сестра. Учи право. На 15 години се записва в Лейбъристката партия. През 1994 г. става общински съветник в Уандсуърт в южен Лондон. През 2005 г. става депутат от квартала Тутинг. Три години по-късно Гордън Браун му предлага поста на министър за общините. На следващата година става министър на транспорта. Така де факто е първи министър мюсюлманин в британското правителство.

Шегува се, че не би искал да е и първи премиер мюсюлманин, защото обича да е кмет на Лондон. През първия си кметски мандат замрази цените на обществения транспорт, създаде зони с ниско съдържание на вредни емисии, но бе упрекван, че не успял да възпре нападенията с хладно оръжие, които зачестиха и които се приписват на намаляване на полицейския персонал заради мерките за строги икономии на консервативните правителства. Наскоро той създаде комисия, целяща да подобри многообразието в публичното пространство. Обещава и работни места след кризата, породена от пандемията.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?