"Съдилището" отпадна от битката за чуждоезичен Оскар

"Съдилището" отпадна от битката за чуждоезичен Оскар

Българският филм "Съдилището" на Стефан Командарев, предложен за номинация за чуждоезичен Оскар, не успя да се пребори за място в късия списък за надпреварата за престижната филмова награда, за който се състезаваха 80 национални кандидатури.

Предишният филм на режисьора "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" успя да влезе в краткия списък за номинациите преди няколко години.

В шорт листата, от която накрая ще бъдат избрани пет филма за номинациите, влязоха белгийският филм "Съвсем нов завет", колумбийският "Прегръдката на змията" , датският "Война", финландският "Фехтовачът", "Лабиринтът на лъжите" от Германия, "Синът на Саул" от Унгария, който получи гран при в Кан, "Вива" от Ирландия, "Вълк" от Йордания и френско-турската копродукция "Мустанг", която победи българския "Урок" за наградата "ЛУКС" на Европейския парламент.

От надпреварата отпадна и руското предложение "Слънчев удар" на режисьора Никита Михалков, който през 1994 г. взе Оскар за лентата си "Изпепелени от Слънцето"

Имената на предпочетените от Американската филмова академия заглавия за чуждестранен Оскар ще бъдат обявени на 14 януари, а церемонията по връчването на 88-ите кинонагради е насрочена за 28 февруари в Лос Анджелис.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество