Съдим Русия и Гърция за отказ да ликвидират фирмата за "Бургас-Александруполис"

Съдим Русия и Гърция за отказ да ликвидират фирмата за "Бургас-Александруполис"

България е предприела действия по стартиране на съдебно производство пред търговския съд в Холандия за ликвидация на проектната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В." (ТБП), създадена за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис" през българска и гръцка територия, от който обаче страната ни се отказа и парламентът денонсира още през март 2012 г. сключеното пет години по-рано междуправителствено споразумение с Русия и Гърция за реализацията на проекта.

Това стана ясно от решение на правителството, взето в сряда, за наливане на нови 38 хил. лв. в българското дружество "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ", което държи в ТБП 24.5 на сто от капитала. Мажоритарният пакет от 51 на сто се държи от  консорциум от руските държавни компании "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", а останалият дял е на гръцки консорциум между "Хелпе-Траки” с 23.5% и гръцката държава с 1%.

След отказа преди повече от три години да участва в проекта, тъй като икономическите ползи от него са спорни, България е предприела необходимите фактически и юридически действия за напускането на ТБП като съдружник и ликвидацията на международната проектна компания, която е регистрирана в Амстердам. Руската страна обаче продължава да се надява, че ще убеди страната ни да възкреси нефтения проект. Последно темата бе обсъждана по време на разговор на министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак на енергиен форум в Санкт Петербург този юни. Гърция също не се отказва от проекта, който ще осигури товари на танкерите ѝ.

Така българската компания, която е собственост на финансовото министерство, е изпратила предложение до останалите акционери в ТБП да вземат съвместно решение за доброволна ликвидация на международната проектна компания. След като получила откази, София е предприела действия по ликвидация на общата компания пред Търговската колегия на Апелативния съд в Амстердам, Холандия. Отделно са предприети действия за образуване на производство в холандски съд за ликвидация на ТБП.

Докато траят тези процедури обаче страната ни ще трябва да продължи да спазва стриктно задълженията си като акционер на проектната компания, чието управление в момента е възложено на външно мениджърско холандско дружество с минимизирани годишни разходи. Плащанията за външното управление стават с годишни вноски от страна на акционерите, съобразно дяловото им участие, и именно за това е необходимо наливането на още средства в българската фирма.

Осигуряването на парите ще стане чрез издаване на акции за 38 000 лв, които отново ще са собственост на държавата чрез Министерството на финансите.

Българският акционер в ТБП трябва да обезпечи очакваното искане за премийни вноски в капитала на компанията до края на 2015 г., за да се ограничат възможни неблагоприятни развития на делото за съдебната ликвидация на международната компания.

С постановление на Министерския съвет ще се осигурят необходимите средства за обезпечаване на задължението за финансиране на дейността на управляващото дружество през 2016 г., посочва се още в съобщението на правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?