Съдия Алексей Трифонов е получил български акт за раждане 16 г. след раждането си

снимка БГНЕС

Българският акт за раждане на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов е издаден от столичния район "Илинден" през 1988 г. Това са цели 16 години след раждането на Трифонов в град Курск, тогава в СССР. Това установява разследване на Валя Ахчиева за Euractiv.

От близо година пред Върховния административен съд се води дело срещу назначаването на съдия Трифонов за шеф на Софийския градски съд. Изборът на Висшия съдебен съвет бе атакуван от неговия конкурент за позицията съдия Евгени Георгиев. Журналистическото разследване за гражданството на Трифонов постави въпрос дали той изобщо има право да е магистрат, защото за тази цел трябва да е български гражданин.

От журналистическото разследване се разбира, че върху акта за раждане на съдия Трифонов не е посочена декларация от родителите на Алексей, че са му избрали българско гражданство. Преписан е само съветският му акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г.

Самият Трифонов обяснява, че е станал български гражданин по силата на Конституцията на Република България от 1991 г. Това е проблемен отговор заради фактите по случая. Конституцията няма обратно действие, а актът му за раждане е издаден три години по-рано.

Освен това, първоначалното гражданство на едно лице се прилага законът, който е действал към момента на раждането му.

Към 1972 г. действа Конвенция, която е със силата на двустранен международен договор между България и СССР, за предотвратяване на двойното гражданство. Според тази конвенция, двамата родители трябва да подпишат и да подадат съвместна декларация за избор на гражданство на детето им и това трябва да стане в срок до една година от раждането му. Ако тази декларация не е подадена в едногодишния срок, то детето се счита за гражданин на страната, на чиято територия се е родило. Тоест, ако няма такава декларация на родителите на Алексей Трифонов за избрано българско гражданство, то той би трябвало да е придобил съветско гражданство по рождение.

Тогава остава единствената законова възможност за придобиване на българско гражданство – по натурализация. Данни за натурализация обаче няма, установява журналистическото разследване.

Върховната административна прокуратура (ВАП) извършва десет месеца проверка на този случай, но след това тя е прекратена с аргумент, че се води дело в съда, където този въпрос трябва да се изясни.

Министерството на правосъдието обяснява, че не е извършило проверка, защото Върховният административен съд не е поискал такава проверка. Министерството не можело да отговаря за гражданството на лица, които са получили гражданството си по силата на Конституцията на Република България от 1991 г.

Според бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" Катя Матева съдия Трифонов няма българско гражданство, защото "български акт за раждане е съставен 16 години след раждането му, без наличието на каквото и да е правно основание".

"Той е произволно съставен документ от длъжностното лице в район "Илинден", казва тя и напомня липсата на декларация и на родителите за избор на българско гражданство.

Споделяне

Още от България