Съдия Андон Миталов се разболя, а спецсъдът понася "тежък удар" от САЩ

ВСС иска от Вашингтон, Гешев и КПКОНПИ доказателства срещу магистрата

Съдия Андон Миталов, скрийншот Нова тв

Решението на САЩ да обявят съдията Андон Миталов за "корумпиран" е много тежък удар за всички и за имиджа на Специализирания наказателен съд. Това призна в четвъртък шефката на спецсъда Мариета Райкова, която допълни, че засегнатият магистрат е излязъл в болнични. Малко след това стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не разполага с конкретни данни защо Миталов е обявен за корумпиран от САЩ.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпейо излезе с изявление, че "Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Ден по-рано американското посолство анонсира, че има доказателства,  които уличават българин в корупция.

Случаят с Миталов бе анонсиран като "ясен" от посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Очаква се да има и други "корумпирани", които да допълнят американския списък.

За ВСС обаче не е толкова ясно защо съдията Миталов е обявен за "корумпиран" от САЩ. Кадровиците решиха да поискат информация от всички, които биха могли да имат такава, включително от САЩ, от главния прокурор, от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и съдебния инспекторат.

Какво се знае?

В началото на ноември съдия Андон Миталов взе необяснимото решение да пусне обвиняемия в шпионаж в полза на руски организации председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Москва. В Кремъл обвиняемият Малинов бе показно награден с орден "Дружба" лично от Путин. Двамата дори успяха да си поговорят за шпионското дело, а Путин бе споделил пред Малинов, че властите в София са поставени под натиск.

Случаят бе поставен от Доналд Тръмп пред Бойко Борисов през декември. Българският премиер призна, че не е успял да обясни на президента на САЩ защо българският съдия е взел това решение.

В началото на ноември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат за поведението на съдията. Цацаров коментира, че решението на Андон Миталов е незаконно. Съдията се бил произнесъл по несъществуващ отказ на наблюдаващия прокурор да позволи пътуването на Николай Малинов в Москва, твърдеше Цацаров.

Тогавашният главен прокурор описваше абсурдна от гледна точка на правото ситуация – обвиняем за шпионаж българин е пуснат от съдия да пътува за страната, за която се подозира, че го е вербувала. Още по-необяснимо бе, че Малинов е пътувал, без да е премахната постоянната му забрана за пътуване в чужбина. Сега съдебният инспекторат обяви, че нарушения на съдия Миталов по движението на делото не са открити. Институцията коментира, че Цацаров е поискал проверка за правилността на решението на съдията, а такива правомощия инспекторите нямат.

Нямаме идея

В чевъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че съдебният съвет няма никакви данни за нарушения на съдия Миталов. В тази ситуация Съдийската колегия на ВСС бе поставена в невъзможност да предприеме мерки по доста категоричното изявление на САЩ по отношение на "корумпираността" на съдия Миталов.

Институцията проведе 10-минутно заседание, в което просто взе решение да пита всички, включително главния прокурор. Преди ден в съобщение до медиите Иван Гешев необяснимо препрати въпросите за Андон Миталов към шефа на ВКС Лозан Панов, въпреки че корупцията е разследват службите и прокуратурата. На всички е ясно, че съдия Миталов не е осъждан, защото ако беше, нямаше как да е съдия.

В проправителствени издания се появи в четвъртък интервю с бившия главен прокурор Никола Филчев, който обясни, че е изгонил Миталов от военната прокуратура през 1999 година. Тогава магистратът бе военен прокурор в София, но решава да напусне системата и става адвокат.

Гешев: Това не е проблем

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че действията на САЩ срещу съдия Миталов са израз на сътрудничество на американските служби с българската прокуратура. "Аз не възприемам това, което се случи, като някакъв проблем. Американската държава използва юридически и политически способи, според собственото си законодателство, за да подпомогне нашата борба (срещу корупцията – б.р.). Ние сме партньори", каза Гешев.

По-голямата част от изказването му бе посветено на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Гешев изрази учудване как председателят на ВКС може да се разграничава от "собствените си съдии" (шефът на ВКС нито командва, нито назначава съдиите, които са независими за разлика от прокурорите– б.р.). След това главният прокурор обясни, че това поведение на Панов е "смешно и тъжно" и се зачуди как подобно поведение кореспондира с ценности като "демокрацията, върховенството на закона и независимостта на съда". Остана висящ въпросът как съдиите са на Лозан Панов, но са независими.

Андон Миталов е болен

От четвъртък съдия Миталов е в болнични, обясни шефката на спецсъда Мариета Райкова. Новината за американските санкции срещу магистрата е дошла като "гръм от ясно небе" за Специализирания наказателен съд. Съдия Мариета Райков каза, че корупция се доказва само с разследване.

"Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички", коментира шефката на спецсъда и допълни, че за имиджа на институцията "това е много тежък удар".

Мариета Райкова също поставя въпроса какви са доказателствата срещу съдия Миталов, защото "ако си спомняте, още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства".

Съдия Райкова напомни, че корупцията се доказва след процес и присъда, защото "именно това е върховенството на закона". В този контекст съдия Лозан Панов каза, че може би е време да се поднови дебатът за ролята на спецсъда. Шефът на върховния съд е един от критиците на специализираните съдилища, които се занимават с организираната престъпност, тероризма и корупцията.

Премиерът: Не съм изненадан

Премиерът Бойко Борисов коментира, че "не е бил изненадан ни най-малко от вчерашното съобщение на Вашингтон".

"Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам знам, нито да коментирам. Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил", каза премиерът.

Съюзът на съдиите призова за бързи действия

Съюзът на съдиите в България призова за "незабавна проверка" на публично изнесените твърдения от страна САЩ. "Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт", се казва в позицията.

Съдийският съюз призовава прокуратурата и инспекторатът бързо да съобщят пред обществото, ако открият или не данни за неправомерно поведение от магистрата. ССБ напомня, че това важно за възстановяване на личната репутация на съдията и престижа на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?