Съдия Астарджиев и посмъртно прокурор Налбантов са удостоени с наградата "Юрист на годината"

Съдия Владимир Астарджиев.

Съдията в Софийския градски съд Владимир Астарджиев и посмъртно районният прокурор на София Александър Налбантов са носителите на наградите "Юрист на годината", които се определят всяка година от сайта "Правен свят". Наградите са разделени в две категории – първата се връчва от самата медия, а втората се обявява след допитване до съдебните журналисти от централните медии.

Съдия Владимир Астарджиев печели наградата на сайта "Правен свят". Той е удостоен с отличието "за ежедневния му упорит труд и висок професионализъм, олицетворяващи в най-висока степен усилията на редовия магистрат да отстоява върховенството на закона".

"Личността му е обобщен образ на най-стойностните качества, които следва да притежава магистратът – чест, почтеност, безукорен морал, достойнство, независимост, безкомпромисно упорство в търсенето на истината, несломима решителност за въздаването на справедливост, винаги, независимо от обективните трудности и конюнктурата", се казва още в мотивите на "Правен свят".

Изданието посочва, че три присъди на съдия Астарджиев по т.нар. обществено значими дела вече са влезли в сила, след като са потвърдени от горните инстанции. Това са делата срещу жената на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова, срещу Николай Методиев - Пилето и Красимир Георгиев – Красьо Черния.

Съдебните репортери решиха от своя страна наградата "Юрист на годината" да бъде връчена посмъртно на районния прокурор на София Александър Налбантов. Той почина в началото на тази година, след като дълго време се бори с тежко онкологично заболяване.

Неговото семейство ще приеме наградата, която се дава, защото е създал добър климат на работа в тази тежка прокуратурата, давал е път за развитие на младите прокурори и ги е напътствал в работата.

"Заради това, че прояви кураж да се кандидатира за градски прокурор, въпреки заболяването си, след като публично беше изказвал несъгласие с методите на работа на част от ръководството на Софийската градска прокуратура. Освен на професионализма в Софийската районна прокуратура, той държеше и на добрите колегиални отношения сред магистратите. Диалогичен и открит той работеше за преодоляване на конфликтите вътре в прокуратурата и на наслоените лоши отношения с останалите правни гилдии", се казва в мотивите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?