Съдия Ченалова се отказа от делото за фалита на "Белведере"

Адвокатите на френския инвеститор искат отвод на целия Софийски градски съд заради предубеденост

Съдия Румяна Ченалова сн.БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова си е направила отвод от делото за обявяване в несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". Това става ясно от деловодната система на Софийски градски съд.

Отводът на Ченалова, срещу която Висшият съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарно производство, е поискан от адвокатите на българските дружества на френския инвеститор "Белведере груп" в петък. Мотивът е, че съдийката демонстрира предубеденост по делото, което пролича при изслушването ѝ от Етичната комисия на ВСС и не би могла да отсъди безпристрастно.

Заради официалната позиция на Софийски градски съд по казуса, който подкрепя съдия Ченалова, адвокатите на френския инвеститор искат отвод на целия съд. Те се надяват съдиите да не си правят отвод един по един, защото така ще се забави хода на делото за несъстоятелност на двете български фирми.

Решението за това трябва да вземе председателят на СГС Владимира Янева. Към момента не е ясна нейната позиция.

Преди седмица изпълнителният директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" Николаос Смирноф си пожела "Дядо Коледа да донесе справедливо решение" по казуса"Белведере".

Случаят нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайна приватизация на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

Въпреки че скандалът предизвика поредица от проверки на различни държавни институции, до момента нито една от тях не е дала конкретен резултат. Междувременно обаче двете компании - "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", продължават да се управляват от синдика Панайот Велков и очакване на отговор на фирма от Сейшелите.

В четвъртък Министерството на правосъдието публикува и писмото, с което иска обяснения от Панайот Велков по повод започналата проверка на дейността му като синдик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?