Съдия Дечев: Ако съдът започне да угажда на улицата, правосъдието напуска залата

Емил Дечев, сн. бТВ

Ако съдът започне да угажда на улицата, българските граждани няма да могат да разчитат на правосъдие, предупреди Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите във връзка с предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман и последвалите протести срещу това решение.

"Призивите улицата да се разправи със съдиите, взели това съдебно решение, влияят на климата в съда и на работата на съдиите. Едно от големите достижения на цивилизацията е съдът да решава всеки съдебен казус според закона и според своето вътрешно убеждение, спазвайки закона. Когато съдът се откаже от това и започне да слуша улицата, правосъдието напуска съдебната зала. Днес улицата може да мисли едно, след един ден, една седмица или една година тя може да мисли точно обратното", коментира Дечев в четвъртък пред БНР.

Ако съдийският състав по делото "Полфрийман" се беше съобразил с настроенията на хората и не бяха освободили условно британския гражданин, това щеше да е класически пример на съдийски популизъм, но категорично не може да се нарече правосъдие, подчерта съдията.

Разправа срещу Съюза на съдиите

"Вероятно това съдебно определение на тричленния състав на Софийския апелационен съд се използва и за един вид разправа срещу Съюза на съдиите. Има хора, които желаят този съюз да не съществува, защото той по някакъв начин пречи, обърква сметките на хората, които желаят да диктуват какво да се случи в съдебната система" коментира още Емил Дечев. 

Преди ден Съюзът на съдиите призова с декларация за оставка на членовете от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Емил Дечев не очаква това да се случи: "Най-вероятно ще има едно неглижиране, премълчаване на случилото се или пък ще се излезе с декларация или изказване на отделни членове, че не сме прави в това, че сме поискали оставката на Съдийската колегия".  

Протест срещу освобождаването на Джок Полфрийман

Довечера в 18 часа на столичния площад "България" ще се проведе митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман. Митингът е организиран от близки и приятели на убития Андрей Монов. Срещу съдебното решение се надигнаха и "Атака" и "ВМРО" и казусът вече се използва са предизборна политическа пропаганда.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска във вторник от Върховния касационен съд да спре освобождаването на Полфрийман и да нареди преразглеждане на делото.


 

Споделяне

Още по темата

Още от България