Съдия е разследван за участие в гонка с полицията

Магистратът се возел в джип, спрян от униформените със стрелба

Снимка: Архив

Съдия от Окръжния съд в Ловеч е разследван от прокуратурата за отказ да се подчини на полицейско разпореждане, обяви в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Инцидентът е станал около 23.00 часа на 5 октомври в плевенското село Бохот, когато полицейски патрул се усъмнил, че двама души с черен джип се занимават с бракониерство.

Подозренията на униформените били провокирани от факта, че шофьорът на возилото изключил фаровете и започнал да обикаля в кръг, осветявайки наоколо само с боен фар, обясни Арнаудова. Тогава полицаите се приближили, сигнализирайки със сирена и светлини, за да направят проверка на заподозрените.

Вместо да спре обаче, шофьорът форсирал колата. Последвала около 15-минутна гонка, при която служителите на МВР неколкократно подавали звукови и светлинни сигнали. По думите на Арнаудова дори се изравнили с джипа и крещяли на шофьора му да спре за проверка.

В крайна сметка се стигнало и до предупредителна стрелба, при която по джипа за изстреляни 8 стоп патрона. Тъй като и това не накарало бегълците да спрат, полицаите стреляли и с бойни патрони, пробивайки задните гуми на джипа. След това задържали двамата мъже.

Оказало се, че спътникът на шофьора е съдия Иван Иванов. Другият задържан пък бил криминално проявеният Васил Василев. В джипа полицаите открили и две заредени ловни пушки. Магистратът носил в себе си и черна маска с прорези за очите.

След като от МВР установили, че единият от задържаните е съдия, главният секретар Младен Маринов уведомил главния прокурор Сотир Цацаров, който на следващия ден изпратил в Плевен обвинител и двама следователи от спецзвеното "Антикорупция".

Образувано е досъдебно производство с работно обвинение за неподчинение на полицейско разпореждане. Разследващите обаче събират доказателства евентуално и за още три престъпления – неспазване на задължителни мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие, отказ да попречи на извършване на престъпление, както и незаконно държане на оръжие, тъй като пушките били собственост на Василев.

По думите на Арнаудова по случая все още не са повдигнати никакви обвинения, защото се чакат резултатите от няколко експертизи, които да изяснят дали с пушките са били произведени изстрели и от кого. Полицаите открили в джипа 119 патрона и 2 гилзи. Освен това се чака и ДНК-анализ на маската, намерена у съдията.

Междувременно от Окръжния съд в Ловеч разпространиха официална позиция, от която става ясно, че съдия Иванов е уведомил председателя на съда за ареста си в понеделник. Все още обаче от прокуратурата и МВР "не е постъпвала никаква официална информация".

"Поради това не бихме могли да коментираме достоверността на изнесената в медиите информация. Призоваваме да се избягват всякакви спекулации, преди установяването на всички факти и обстоятелства от компетентните органи", добавят от Ловешкия окръжен съд.

Попитана за версията на магистрата, говорителят на главния прокурор уточни, че той твърдял пред разследващите, че с Василев се разхождали и се загубили. От обясненията им не ставало ясно защо са били със заредени пушки, добави Арнаудова.

Случаят бе огласен първоначално от Нова телевизия, според която основната теза на задържаните е, че са дебнели за бракониери, но при вида на приближаващата полицейска кола се уплашили, че някой ги преследва и затова избягали. В момента съдия Иванов е в годишен отпуск, но от понеделник е отново на работа. Ако се стигне до повдигането на обвинение срещу него, Цацаров ще информира съдийската колегия на ВСС, добави говорителят му в сряда.

Споделяне

Още от България