Съдия и адвокат в корупционна схема в Пазарджик

Софийската градска прокуратура е предявила обвинения за подкуп срещу съдия и адвокат от Пазарджик, съобщи за Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов.

Мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лева е наложена на окръжния съдия Георги Веселинов. Той е обвинен за взимане на подкуп. Като помагач в аферата е привлечена под отговорност адвокат Ташкена Колчева.

Пред Mediapool Кокинов отказа да предостави информация по казуса с мотив, че тя е секретна. Той заяви единствено, че престъплението е извършено през април тази година.

Според местната преса съдия Веселинов е разследван за получаване на подкуп от обвинения за трафик на антики Георги Загорски. Съдия Веселинов определил мярката за неотклонение на Загорски и той в момента е под гаранция от 5000 лева. По време на разследването по схемата са използвани специални разузнавателни средства. Пред свои колеги той е заявил, че е невинен и най-вероятно е натопен.

Въпреки разследването Георги Веселинов все още се води на работа в съда. През последната година на него са се паднали едни от най-тежките дела в пазарджишкия съдебен район.

Очаква се в сряда Висшият съдебен съвет да вземе решение за отстраняването му от правораздавателната система.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?