Съдия и прокурор прегазиха закона по делото срещу Баретата

Съдия и прокурор прегазиха закона по делото срещу Баретата

С изключително тежък и в същото време комичен гаф и съдът, и прокуратурата белязаха поредното заседание по знаковото дело срещу Златомир Иванов – Златко Баретата, който е изправен пред правосъдието заедно с още двайсет души. В процеса показания даде анонимен свидетел, но разпитът му протече при пълно пренебрегване на нормите, регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Преди да се стигне до трагикомичната ситуация, от която съдия Петър Гунчев се поизчерви, поснижи и оттегли на дълга почивка за размисъл, във вторник процесът започна с разпита да двама полицаи. Те трябваше да потвърдят прокурорската теза, че трима от подсъдимите – Коста Трифонов, Борислав Секулов, Петър Йорданов - и още няколко "неустановени лица" са пребили Георги Симеонов, защото отказал да работи за "фирмата".

Служителите на Цветан Цветанов обаче не "свършиха работа" на държавното обвинение, противно на непрекъснато натякваното "отлично сътрудничество" между прокуратурата и МВР. Униформените полицаи не разпознаха нито един от тримата подсъдими като биячите на Симеонов.

Трябва да се отбележи, че според обвинителния акт служителите на реда са станали свидетели на побоя и дори пострадалият е потърсил помощ от тях. На предишното заседание пък бе приета медицинска експертиза, според която Йорданов не би могъл на участва в тази случка, тъй като е бил с патерици, заради претърпяна катастрофа и няма как да нанася удари с крак, както твърди обвинението.

Разпитите на служителите на МВР минаха и съдът се оттегли, за да чуе показанията на анонимен свидетел. Въпросният свидетел говори за разпространението на наркотици в Перник. От протокола на разпита му обаче си личеше, че повечето споменати случки са по-скоро чути и преразказани, отколкото да излизат от устата на пряк очевидец.

Тук е мястото да се припомни, че освен за разпространение на дрога Златко Баретата е обвинен и за убийството на перничанина Румен Стефанов – Алф. Със същото обвинение е и съпроцесникът на Баретата – Мартин Димитров.

Разпитал анонимния свидетел, съдия Петър Гунчев се върна в съдебната зала, за да запознае страните по делото с показанията му. Според НПК, когато делото е в съдебна фаза, анонимните свидетели дават показания само в присъствието на съдията. Оказа се обаче, че в конкретния случай не е точно така и на разпита са присъствали и прокурорите по делото.

Адвокатите веднага "скочиха" и заявиха, че така се опорочава равнопоставеността в процеса и се нарушава правото на защита. Видимо осъзнал гафа си съдията Гунчев попита защитата: "какво очаквате от съда". Някои от адвокатите му отговориха, че нищо не очакват, а други с ирония заявиха, че искат прокурорите да присъстват на всички разпити на анонимни свидетели (така делото се "пълни" с процесуални нарушения, които могат да доведат до отмяна на евентуални осъдителни присъди – бел.ред.). Втората група защитници бе подкрепена от един от подсъдимите, който заяви, че "всички сме "За" и извън закона".

Тук се намеси и прокуратурата, която в лицето на Аксиния Матосян се позова на разпоредба в НПК, според която прокуратурата участва в разпита на анонимен свидетел. Въпросната разпоредба обаче важи за досъдебното производство, а не за случаите, в които делото се гледа по същество. Това предизвика реакцията на главния подсъдим Златко Баретата, който извика в залата: "Ама ние сме в съд вече, кво досъдебно".

Изпаднал в конфузна ситуация съдът се оттегли на съвещание за неопределено време. Единственият изход от тази ситуация според юристи е при крайния съдебен акт по делото показанията на този анонимен свидетел да не се вземат предвид.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?