Съдия-изпълнител продава парцела на кино "Арена" в "Младост"

Началната цена на имота е малко над 7 млн. лв., ипотеките са за близо 20 млн. лв.

Съдия-изпълнител продава парцела на кино "Арена" в "Младост"

"Кино Арена" ЕООД – дружеството, което стопанисва и управлява сградите на едноименните киносалони в "Младост" и на столичния булевард "Тодор Александров" (Кино "Арена Запад"), ще трябва да се раздели с парцела си, върху който е построена сградата до Бизнес парка в София. Това е видно от обявление за публична продан на имота, публикувано в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Парцелът, който е урегулиран поземлен имот (УПИ), е с площ 23 751 кв.м. по нотариален акт и е обявен за продан с начална цена 7 043 580 лв. без ДДС. Върху него освен сградата на Кино "Арена Младост" са построени и редица други сгради. Продажната цена е само за парцела, но без сградите, построени на урбанизираната територия, поясни за Mediapool Тодор Софрониев, юрисконсулт в кантората на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински.

От думите му стана ясно още, че собственикът на имота "Кино Арена" ЕООД има право на строеж върху парцела, а ипотеките са направени след преустрояването му. И двете ипотеки са към Обединена българска банка (ОББ). Първата е за 8.5 млн. евро, а втората – за 1.38 млн. евро (общо 9,88 млн. евро, равняващи се на 19.32 млн. лв.).

Продажбата е поискана от ОББ, тъй като заемите не са обслужвани "поне от началото на 2013 г.", каза още Тодор Софрониев. Юрисконсултът добави, че описът на въпросното имущество е започнал още преди две години – през юли 2013 г., а при водените разговори със задлъжнялото дружество въобще не е ставало дума за плащане на кредитите.

"Обявената първоначална цена покрива малка част от задълженията, но тя е начална, а с ДДС скача до над 9 млн. лв.", добави Софрониев, пояснявайки, че хипотетично на търга тя може да достигне дори до размера на дълга на "Кино Арена" ЕООД. Ако обаче след търга цената не е достатъчна, за да покрие задълженията, е възможно от банката да поискат да се прибегне до продажба на друго имущество, поясни Тодор Софрониев.

Той каза още, че от задлъжнялото дружество са на мнение, че върху този имот няма как да се строи повече, но външни експерти са уверили, че това не е така.

Срокът за продажбата е от 10 юли 2015 г. до 10 август 2014 г.

Проблемите на "Кино Арена" ЕООД явно не са от вчера. От последния публикуван в Търговския регистър отчет на дружеството се вижда, че общите приходи са се свили до 3.46 млн. лв., което е с 1.94 млн. лв. или 29% по-малко спрямо 2012 г. Обяснението в доклада е, че понижението "се дължи на икономическата обстановка в страната и намалението на рекламните услуги". Оперативната загуба на "Кино Арена" ЕООД за 2013 г. е 20.75 млн. лв. и се дължи на "обезценените заеми и лихви".

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?