Съдия лорд Хътън се оттегли, но ще довърши разследването за Кели

Британският върховен съдия лорд Хътън, който е и ръководител на разследването за смъртта на британския оръжеен експерт Дейвид Кели, от днес вече не е член на Върховния съд към Камарата на лордовете, съобщи Би Би Си. Седемдесет и две годишният пер обяви решението си да се оттегли пред лорд Бингам, старши лорд съдия, няколко месеца преди началото на шестмесечното разследване по случая Кели.

Оттеглянето на лорд Хътън като върховен съдия няма да засегне работата му по доклада за смъртта на британския оръжеен експерт, посочва Би Би Си.

Лорд Хътън, един от най-уважаваните лордове съдии, е участвал и в решаването на други дела с висок обществен интерес като процеса за екстрадицията на бившия чилийски диктатор генерал Пиночет и делото за издаване на държавна тайна от бившия служител на МИ-5 Дейвид Шейлър.

Последното разследване на лорд Хътън е за смъртта на бившия оръжеен инспектор и експерт към британското министерство на отбраната Дейвид Кели, който бе открит мъртъв през юли миналата година край дома си в графство Оксфордшър.

Само дни преди това Кели даде показания пред специална комисия в Камарата на общините, тъй като бе посочен като източника на информация на Би Би Си, че правителството на Тони Блеър е разкрасило разузнавателните данни за иракската оръжейна заплаха.

Британският премиер Тони Блеър заяви по-рано днес, цитиран от Ройтерс, че ще подаде оставка, ако докладът за самоубийството на правителствения оръжеен експерт Дейвид Кели установи, че е излъгал за инцидента.

Съдията лорд Хътън трябва да публикува доклада си за самоубийството на д-р Кели до няколко седмици и е възможно в него отговорността за смъртта му да бъде прехвърлена отчасти върху правителството, отбелязва Ройтерс.

Смъртта на д-р Кели и разследването на лорд Хътън повдигнаха много въпроси за ролята на Блеър в драмата на учения и за истинските причини за войната в Ирак.

Запитан дали защитава принципа, че ако бъде уличен в лъжа, един министър трябва да подаде оставка, Блеър заяви за телевизия Би Би Си: "Разбира се".

"Консервативната партия и част от медиите отправят много сериозни обвинения срещу премиера", каза Блеър в интервюто, като добави, че с радост ще се влезе в дебат с опонентите си по доклада на лорд Хътън.

"Това, което съдията ще каже в доклада си, ще бъде от огромно значение за общественото мнение, за парламента и, надявам се, за медиите. Смятам, че с доклада ще бъде сложен край на всякакви спекулации", изтъкна Блеър, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят