Съдия Мими Петрова бе уволнена заради забавяне на дела

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд (СГП) Мими Петрова заради системно забавяне на делата ѝ. Решението бе взето в четвъртък със 17 гласа "за", един "против" и трима "въздържал се".

Мими Петрова се прочу още през 2011 година при проверката на наказателното отделение на СГП. По това време с най-много забавени дела беше тогавашният председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, втора бе шефката на градския съд Владимира Янева, а трета бе съдия Петрова.

Първите две предприеха мерки за наваксване на работата, но това помогна само на Владимира Янева. Мирослава Тодорова бе уволнена през от предишния Висш съдебен съвет, който не се съобрази с прекомерната ѝ натовареност и наваксаната работа по дела ѝ. Янева бе наказана само със забележка. Година по-късно Върховният административен съд отмени уволнението на съдия Тодорова като прекалено тежко.

През 2011 г. Мими Петрова имаше 34 просрочени дела и бе наказана с 10 процента намаление на заплатата, но това очевидно не е помогнало. В Съдебната палата тя е известна с неуважителното си отношение към подсъдимите и обвиняемите, на които гледа мерките за неотклонение. Петрова се прочу с подвикването си към един от групата на "наглите" Даниел Димитров – Релето, когато той искаше да бъде освободен от ареста, защото го има множество развалени зъби. "Продължаваш да си нагъл! Продължаваш да си един от "Наглите"! Виждам, че вече си в добро настроение, явно болката е преминала", каза му магистратът в края на февруари 2010 г.

Мими Петрова е съдията, на който бе разпределено делото за източването на "Софийски имоти", с което се прочу Владимира Янева. Това е едно от забавените от Петрова дела.

Споделяне

Още от България