Съдия Мирослава Тодорова оспорва уволнението си

Рокади във ВАС по делото й срещу Висшия съдебен съвет

Мирослава Тодорова, Сн. БГНЕС

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е обжалвала уволнението. Тя е поискала още в понделник от Върховния административен съд (ВАС) да спре предварителното изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарно освобождаване на заеманата длъжност до окончателното произнасяне на съда. По неофициална информация на Mediapool, въпреки законовото изискване за незабавно произнасяне, ВАС все още не е произнесъл.

 

Междувременно стана ясно, че отвод по делото на Тодорова срещу ВСС си е направил първоначално определения съдия Румяна Папазова. Вместо нея делото ще се гледа на първа инстанция от Георги Черкелов, пише "Дневник".

 

В жалбата си до ВАС за спиране на предварителното изпълнение на заповедта за уволнение, Тодорова пише, че така ще може да продължи работата си по делата, по които заседава. Тя е един от най-натоварените съдии в Софийския градски съд, като за миналата година е разгледала над 300 дела. Ако ВАС, който трябва да се произнесе незабавно по искането ѝ отхвърли молбата ѝ, общо 37 дела ще трябва да започнат отначало.

 

Сред делата, по които Тодорова е председател на съдебния състав са “Софийски имоти” и за наркоразпространение срещу Антон Савов – Мамата, които се наблюдават от Европейската комисия.

 

В жалбата си до ВАС Тодорова посочва, че за периода 18 – 27 юли имам насрочени пет съдебни заседания по първоинстанционни дела, на които вече е даден ход на съдебното следствие.

 

"Към момента имам неприключени първоинстанционни дела от общ характер с общо 20 подсъдими. По тях са проведени над 40 заседания, като протоколите за всяко едно от заседанията са между 3 и 92 страници. Към момента по делата са разпитани общо над 90 свидетели и над 40 вещи лица, като остава да бъдат разпитани още около 10 свидетели и 6 вещи лица. Съгласно чл. 258, ал. 1 НПК делата се разглеждат от един и същи състав на съда от започване до завършването на съдебното заседание, а когато някой член от състава на съда не може да продължи участието си и се налага да бъде заменен, съдебното заседание започва отначало", посочва Тодорова.

 

Според нея ако решението за дисциплинарното ѝ освобождаване бъде изпълнено предварително ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела. Освен това е и свързано с голям разход на време от страна на държавните органи и гражданите и разходване на финансови средства от бюджета на съдебната власт.

 

"Интересите на правосъдието надхвърлят всеки личен интерес и са правно защитени, поради което и per argumetum a fortiori считам,че са налице основанията за спиране на изпълнението на решението", пише още председателят на Съюза на съдиите.

 

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова изкара на безпрецедентен протест част от съдиите, прокурорите и адвокатите в нейна подкрепа. Превърна се и в тема в Брюксел, която намира отражение и в предстоящия доклад за напредъка на България.

 

“Разликите в натовареността на магистратите доведоха до сериозно забавяне в много съдилища, и то най-вече в писането на мотивите към присъди. Това забавяне е истинска пречка за ефективността на съдебния процес. Освен това то засяга и независимостта на съдиите, защото, когато забавят мотивите към присъда, съдиите са в нарушение. Професионални организации поставят въпроса за това, че едни съдии биват наказвани за закъсненията си, а други са толерирани”, коментира Европейската комисия в черновата на доклада по казуса с Мирослава Тодорова

Споделяне

Още по темата

Още от България