Съдия нареди на Държавния департамент да публикува нови имейли на Хилари Клинтън

Съдия нареди на Държавния департамент да публикува нови имейли на Хилари Клинтън

Държавният департамент на САЩ трябва да започне да публикува нови имейли на Хилари Клинтън от времето, когато беше държавен секретар, от 13 септември, според съдебна заповед, цитирана от Ройтерс.

Клинтън, която е кандидат за президент на демократите, беше критикувана за използването на частен имейл адрес и сървър, докато беше държавен секретар в периода 2009-2013 г. Държавният департамент вече публикува хиляди нейни имейли. Сега съдът е задължил Държавния департамент да започне публикуването на още 15 хиляди имейла.

Скандалът около електронната поща на Клинтън се разрази през март миналата година на фона на множество кибератаки срещу американски държавни учреждения. Информациите, че тя е използвала за служебни цели личната си поща предизвика недоумение във Вашингтон, а опозицията я обвини в сериозно нарушаване на правилата за вътрешна сигурност.

По-рано тази седмица Федералното бюро за разследване (ФБР) предаде на Държавния департамент още близо 15 000 имейла от частен сървър на Хилари Клинтън, който тя е използвала по времето, когато е била държавен секретар.

ФБР е открило 14 900-те имейла при разследването срещу Клинтън за начина, по който тя е боравила с класифицирана информация. Миналия месец американската контраразузнавателна агенция прецени, че кандидатката на демократите на президентските избори в САЩ през ноември не е нарушила закона, и министерството на правосъдието реши да не повдига обвинения срещу нея.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?