Съдия Нели Куцкова се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд

Нели Куцкова

Съдия Нели Куцкова засега е единственият магистрат, който е подал документи за председател на Софийския апелативен съд. Срокът за подаване на документи изтича в петък и има възможност някой да е депозирал молба за участие в конкурса по пощата. Съдия Нели Куцкова е председател на комуникационната комисия на Съюза на съдиите в България и негов говорител.

Изключително интересна ще бъде реакцията на Висшия съдебен съвет към нейната кандидатура предвид острите позиции на съдийския съюз към кадровиците на Темида.

"До голяма степен решението ми да се кандидатирам беше мотивирано и от настояванията на значителна част от моите колеги. За мен е болезнено да наблюдавам как се срива авторитетът на най-големия и най-натоварен апелативен съд в страната", казва съдия Куцкова в своите мотиви да се кандидатира за позицията, цитирани от сайта "Правен свят".

Тя си поставя като краткосрочна цел осигуряване на нормална обстановка за работа за съдиите и служителите в съда. Сред другите цели на съдия Куцкова са подобряване на организацията на работа и отношението към гражданите, предотвратяване на порочни практики, както и повишаване на общественото доверие.

В концепцията си тя признава, че една от най-трудните задачи за всеки ръководител е предотвратяване на корупционните практики. Според нея председателят трябва да организира честно и безпристрастно правосъдие, но без да влияе върху свободното съдийско убеждение.

"На първо място, самият председател следва да остане независим от каквито и да било влияния - политически, икономически, кариерни. На второ място, председателят е длъжен да осигурява случайното разпределение на делата. На трето място, от съществено значение е и формирането на екипа от заместник-председатели на съда, които следва да бъдат доказани професионалисти, почтени хора, които се ползват с доверието на колегите и не са компрометирани пред обществото", казва съдия Куцкова в своята концепция.

Съдия Нели Куцкова е известна в магистратските среди. Завършила е право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Тя е в системата от 1982 година. Последователно е работила като съдия в районен съд, в Софийския градски съд, в периода от 1993-2004 г. е била председател на Софийския окръжен съд, а в момента е в Гражданското отделение на Софийския апелативен съд. При атестирането си през 2012 г. съдия Куцкова получава оценка "много добра" – 100 точки за "изключително изпълнение на работата".

В периода 1992-1993 г. Нели Куцкова е била заместник-министър на правосъдието, а от 1999 г. до 2003 година бе и член на Висшия съдебен съвет.

Това ще е третият опит на ВСС да избере председател на Софийския апелативен съд. При първата процедура кандидат бе само Веселин Пенгезов, независимо че към онзи момент бе отстранен от длъжност заради водено срещу нещо досъдебно производство. При втората процедура Пенгезов отново се кандидатира, но тогава се появи и опонент – Стефан Гроздев, който сега е временен шеф на съда. И при втория опит ВСС пак не успя да проведе успешен избор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?