Съдия от скандала "Приморско" иска да става шеф с преписана концепция

снимка БГНЕС

Известният административен съдия Панайот Генков се замеси в нов голям скандал след този с имотите за "социално слаби" в Приморско. Съдия Генков се кандидатира за шеф на Административен съд – Бургас с концепция, в която цели пасажи са взети барабар с грешките от неговата колежка от Ямбол Димитринка Стаматова, показа проверка на Mediapool.

 

Съдийската колегия трябва да гласува кандидатурата му след седмица. Mediapool успя да се свърже с Панайот Генков, но той не пожела да коментира.

 

Съдията стана национално известен през 2010 г., след като името му изскочи от скандала с раздаваните имоти за "крайно нуждаещи" се от община Приморско. През 2004 г. дъщеря му Ваня Генкова, тогава студентка, бе получила като крайно нуждаеща се право на строеж върху 430 кв.м. в общината срещу 1 677 лв. По-късно "крайно нуждаещата се" студентка построи хотел на парцела и продаде апартаментите на баща си. След това и той на свой ред ги препродаде.

 

В схемата бяха замесени и колегите на Генков Николай Урумов и Андрей Икономов. И тримата бяха шефове на отделения във Върховния административен съд. След избухването на скандала те бяха отстранени от тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев. Висшият съдебен съвет (ВСС) ги върна на съдийски позиции, наказвайки ги с 25% намаление на заплатите за две години. ВАС отмени и това наказание с аргумента, че то е наложено, без да е ясно какво точно е нарушението на тримата съдии.

През миналата година Панайот Генков бе инсталиран с подкрепата на председателя на ВАС Георги Колев за временен шеф на административния съд в Бургас. Съдията реши да се кандидатира за постоянен началник, за да изкара на подобаващ пост оставащите му години до пенсия. Заради преписаната концепция това едва ли ще се случи.

 

Бургас досущ като Ямбол

 

През месец май тази година ВСС избра единодушно съдия Димитринка Стаматова за шеф на административния съд в Ямбол. Нейната концепция е публикувана на сайта на ВСС на 10 февруари тази година. Явно успехът на съдия Стаматова силно е впечатлил Панайот Генков, който доста буквално е решил да стъпи върху нейните идеи. Концепцията му е публикувана на 28 юли тази година.

 

Копи/пейст-ът на Генков започва още в самото начало. Той заимства почти изцяло първите десетина въвеждащи реда от концепцията на Стаматова. Най-големият проблем обаче са последните редове – там, където се говори за стратегическата визия за управлението на съда в Бургас.

 

И двамата съдии имат в концепцията си глава III, озаглавена: "Достижения и проблема в досегашната дейност на Административен съд Ямбол/Бургас". На повечето места той просто е махнал "Ямбол" и е написал "Бургас".

 

Панайот Генков очевидно много е харесал откриващото изречение на колежката си: "От казаното до тук става ясно, че Административен съд – Бургас/Ямбол е добре организирано и структурирано звено от съдебната система..." Продължава с: "При постигнатите високи резултати смятам, че основен принцип в работата на следващия административен ръководител трябва да бъде приемствеността, като се запази постигнатото до този момент и се върви към надграждане. Това би бил и основният приоритет в работата ми."


Изцяло преписана от Генков със запетаите е и главата за "подобряване на качеството на правораздаването". Съдия Стаматова обещава да работи за уеднаквяване на съдебната практика по делата, които съдът в Ямбол гледа като касационна инстанция. Смята да организира срещи със съдиите, за да се обсъждат "актуални проблеми на "материалното и процесуалното право". Стаматова обещава да възложи на свой заместник-председател да анализира върнатите от горната инстанция съдийски актове. Досущ същото обещава и Генков.

 

В този дух почти всички идеи на съдия Стаматова за управлението на съда в Ямбол са преписани буквално от съдия Генков. Прави впечатление, че върховният съдия (Генков работи в Бургас като командирован – б.р.) не си е правил труда да измисли сам дори и общите приказки в концепцията си. Тя приключва с обещанието на съдия Стаматова да "работи за доразвиване, надграждане и усъвършенстване на постигнатото".

 

Прецеденти с преписване

 

Миналият ВСС имаше противоречива практика при скандали с преписани концепции. Съдия Даниела Дончева беше изловена да копира цели пасажи от концепцията на Веселин Пенгезов, но въпреки това беше назначена за шеф на Софийския апелативен съд. Година по-късно съдия Иван Йорданов се кандидатира за шеф на Административния съд в Кърджали с преписана концепция. В този случай ВСС не избра този кандидат.

 

До този момент съдебният съвет не е взел мерки срещу съдии, които си позволяват подобно поведение. Въпреки това има съмнения, че то влиза в разрез с поне три пункта от Етичния кодекс на магистратите.

 

Точка 1.3 от кодекса гласи: "При вземането на решения магистратът е независим и не се влияе от мнението на своите колеги, но и не предприема действия, с които би накърнил тяхната независимост".

 

Точка 4.2: "Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи".

 

Точка 5.3: "Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?