Съдия от Софийския районен съд сложи край на живота си

Шефът на СГС излезе с остро писмо до медиите, спекулиращи със смъртта на съдия Цветан Ценов

Съдия от Софийския районен съд сложи край на живота си

Председателят на 5-и състав в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) съдия Цветан Ценов е открит мъртъв през нощта срещу четвъртък, съобщиха от съда.

По-рано БНР предаде, че 39-годишен магистрат от Софийския районен съд (СРС) се е самоубил около 3.00 часа сутринта в столичния квартал "Връбница".

Става въпрос именно за съдия Ценов, който е бил командирован в края на декември м.г. в градския съд, но по негово желание на 22 февруари т.г. се е върнал на работа в СРС. Софийският градски съд изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките му.

Името на съдия Ценов се ползва с уважение сред колегите му и никога не е било замесвано в публични скандали. Единственият по-известен факт около практиката му в последно време бе, че гледа делото за несъстоятелност на футболния ЦСКА.

Някои медии обаче използваха трагичната новина за смъртта му, за да развиват спекулации за причините довели до фаталния край, което предизвика острата реакция на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, който определя колегата си като "честен и достоен магистрат".

"Трагичната новина за съжаление предизвика не само скръб, но и стана повод за недопустими медийни спекулации. Тези спекулации, освен че засягат името на посочените в тях лица, представляват гавра с паметта на колегата ни и със скръбта на неговата майка и близките му. Ето защо считам, че не само в качеството си на посочен като отговорен за случилото се, но и като човек, погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от българските медии, дължа да взема отношение", заявява Топалов по повод твърдения, че съдия Ценов е сложил край на живота си заради предстоящото му уволнение.

Председателят на СГС обяснява в обръщението си, че лично е настоял за командироването на колегата му в горната инстанция. Добавя и, че съдия Ценов "покри убедително не само критериите за командироване, но и получи максимална оценка – отличен 6.00, на проведения наскоро конкурс за повишаване на окръжно ниво".

"Всичко това ми даде увереност, че командироването на колегата Ценов би било само от полза за работата на Софийски градски съд, че в екипа на съда ще се включи способен магистрат, готов да посрещне професионалните предизвикателства и затова без колебание му беше възложено председателстването на състав в Търговско отделение. Поради това изложеното в някои медии твърдение, че смъртта на съдия Ценов е предизвикана от предстоящо уволнение, е нелепо и некореспондиращо с начина, по който колегата ни беше посрещнат и приет в съда, още повече, според действащия Закон за съдебната власт никой председател не разполага с правомощия да уволнява магистрати", подчертава Топалов.

Той допълва, че на 15 февруари колегата му "изненадващо сам пожела командироването му в Софийски градски съд да бъде прекратено, считано от 22.02.2016 г. като се позова на лични съображения".

"Затова разпространените неверни твърдения, придружени с допълнително разискване на подробности около кончината на съдия Ценов, съставляват грубо поругаване на паметта му. Апелирам всички медии да спазят журналистическата и човешката етика, за да се запази чисто името на колегата ни Цветан Ценов и да се уважи скръбта на неговите близките. Почивай в мир, Цецо!", завършва отвореното писмо на съдия Калоян Топалов.

По случая вече е образувано разследване за подпомагане или склоняване към самоубийство, което не означава, че има подобни данни, а просто такава е стандартната процедура, когато надделяват съмненията за самоубийство.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?