Съдия от Велико Търново задържан с подкуп от 6000 лева

Съдия от Велико Търново задържан с подкуп от 6000 лева

Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков е бил задържан в сряда вечерта заради подкуп от 6000 лева при операция на полицията и прокуратурата. Акцията е била проведена от ГДБОП под надзора на Софийската градска прокуратура, без да бъдат уведомявани местните полицаи и магистрати, за да не се стигне до изтичане на информация.

Съдия Петков е арестуван пред блок в квартал Картала във Велико Търново, докато подсъдим за кражба му предавал парите. Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че на търновския магистрат ще бъдат повдигнати обвинения за приемане на подкуп и търговия с влияние.

Славчо Петков не е бил съдия-докладчик по делото за кражба, но прокуратурата смята, че той разполага с достатъчно механизми, за да повлияе върху другите си двама колеги в състава. Кокинов уточни, че разследващите нямат данни останалите двама от съдебния състав да са знаели за подкупа.

Човекът вече бил оправдан по дело в Районния съд в Свищов и предстояло процесът да бъде разгледан на втора инстанция от съдебен състав във Велико Търново. По неофициална информация съдията поискал 25 хиляди лева от гражданина, за да потвърди оправдателната му присъда и е взел шестте хиляди лева като първоначална вноска.

Софийският градски прокурор заяви, че Петков ще бъде задържан за 72 часа, а след това вероятно ще бъде поискано налагането на постоянен арест. Той обоснова това вероятно бъдещо искане с аргументите за "висока обществена опасност от престъплението" и "уронения престиж на съдебната власт".

Властите са получили сигнал от подсъдимия за подготвения подкуп около 3 дни преди акцията. Специалните разузнавателни средства са разписани от шефа на Софийския градски съд Георги Колев. През това време съдия Петков и обвиненият в кражба са се срещнали няколко пъти.

Кокинов не пожела да съобщи името на подсъдимия, нито за каква кражба е съден.

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев коментира случая с думите, че лично той няма спомен досега във ВСС да са постъпвали сигнали срещу задържания съдия.

"Изглежда има малка част от магистратите, за които, както вътрешният министър каза преди няколко дни, шумоленето на пари е привлекателно”, коментира Цонев.

Той съобщи, че се проверяват всички сигнали, които постъпват във ВСС за корупция сред магистрати, но досега нито един не е потвърден. По думите му, причината за това е, че подобни действия трудно се доказват, а и постъпилите сигнали от граждани често са базирани на предположения.

Цонев каза още, че е трудно да се определи дали постъпват повече сигнали срещу прокурори или срещу съдии, но уточни, че последните няколко сигнала, постъпили в комисията, са били срещу съдии.

В коментар за акцията вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред БНР: "Истински се надявам, че независимата съдебна система ще продължи да се реформира”.

Пари назаем

Адвокатът на задържания съдия Иво Найденов обаче заяви, че акцията на практика е провокация.

По думите му великотърновският магистрат изобщо не е имал намерение да оправдава мъжът, който е подал сигнала, че му е искан подкуп. Иво Найденов обясни, че мъжът и съдията се познавали отпреди време.

Според неофициална информация човекът, подал сигнала, се казва Емил Шопов. Той, заедно с още няколко души, е оправдан от Районния съд в Свищов за извършена кражба в размер на 7000 лева.

Адвокат Найденов разви тезата, че Шопов имал да връща на съдията именно сумата от 6000 лв., която обвинението твърди, че е първоначална вноска от исканата сума - 25 000 лв. На въпрос защо съдията не си е направил отвод по делото, Найденов отговори, че "това била най-голямата му грешка".

Споделяне

Още от България