Съдия отмени определението си по делото на шефа на ВКС срещу КПКОНПИ

Снимка: БГНЕС

Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) е отменил определението си, с което обяви за решено делото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ).

Причина за отмяната на определението, с което делото се насочи към своя финал, е, че съдия Павлов е пропуснал да конституира антикорупционната комисия като страна в процеса. Затова и той е насрочил ново заседание в петък, за което е изпратил призовка в КПКОНПИ.

Панов атакува наложената му глоба от 1000 лв., след като той подаде имуществена декларация за 2017 г. пред съдебния инспекторат, но не и пред Сметната палата. Междувременно отделът, занимаващ се тези въпроси, бе прехвърлен от палатата в новата антикорупционна комисия.

Пред съда Панов обясни, че редовно е подавал имотните си декларации пред Сметната палата и напомни за януарското съобщение, че магистратите подават документите само пред съдебния инспекторат.

Според него той е бил санкциониран неправило, а Сметната палата е упражнила властта си превратно. Шефът на ВКС каза, че той е подал много по-подробна декларация на съдебния инспекторат и така целта на закона реално е била изпълнена. В същото време обаче Сметната палата е накърнила репутацията му с наложената глоба.

Споделяне

Още от България