Съдия Павлина Панова е предложена за заместник-председател на ВКС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев внесе във вторник предложение във Висшия съдебен съвет за назначаване на съдия Павлина Панова за заместник-председател на съда и шеф на наказателното му отделение. Тя трябва да замести на поста Гроздан Илиев, който наскоро бе избран за конституционен съдия.

Съдия Панова доскоро беше най-младият магистрат във Върховния касационен съд. Това се промени, след като Красимир Влахов бе избран за съдия във ВКС и председател на гражданското отделение на съда.

През 2009 година Павлина Панова бе определена от правителството за български съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Позицията означава, че Панова замества титуляра Здравка Калайджиева, когато тя си прави отвод по определени дела, защото е ангажирана и като адвокат.

Павлина Панова е родена през 1967 година. Специализирала е право, съдебна практика и сътрудничество по наказателни дела в Трир, Германия, Хага и Европейски институт за публична администрация в Люксембург.

Кариерата ѝ на магистрат започва като прокурор в Софийска районна прокуратура, но след това става съдия в Софийски районен съд. Преминава през всички стъпала в системата - Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, а от март 2007 година е назначена за съдия във Върховния касационен съд.

От 1999 г. до 2006 г. е хоноруван асистент по наказателен процес в Софийския университет, а от 2000 година е преподавател към Националния институт на правосъдието по програмите за основи на европейското право, наказателноправно съдебно сътрудничество и права на човека.

През юни 2007 година е избрана от Висшия съдебен съвет за български съдия в Съвместния общонадзорен орган на Евроджъст в Хага.

Споделяне

Още по темата

Още от България