Съдия Петя Крънчева бе наказана с 15% понижение на заплатата

Петя Крънчева, сн: БГНЕС

Бившата шефка на Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева бе наказана във вторник с 15% намаление на заплатата заради липсата на случайно разпределение на съдебните ѝ заседатели.

В началото на април 2015 година проверка в съда установи, че Крънчева е била единственият наказателен съдия в СГС, който е работил с неслучайно подбрани съдебни заседатели. Подобна практика е незаконна, тъй като чл.72 ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) гласи, че съдебните заседатели във всеки съдебен състав се определят чрез жребий.

Решението за наказанието бе взето от Съдийската колегия на ВСС с 8 на 5 гласа.

Преди това дисциплинарният състав по казуса с Крънчева предложи да не ѝ се налага наказание. Аргументът бе, че тя не отговаря за случайното разпределение на заседателите по своите дела. В крайна сметка обаче ВСС реши да я накаже, посочвайки, че Крънчева е знаела, че работи с едни и същи хора, което е против правилата, но не е взела мерки.

Проверката в Софийския градски съд започна заради съдийските бунтове през декември 2014 година. Петя Крънчева бе една от най-близките съдийки до бившата шефка Владимира Янева, която бе "опраскана" заради незаконното разрешаване на специалните разузнавателни средства по аферата "Червей". По-късно Янева даде началото и на аферата "Яневагейт", която не секва вече почти две години..

ВСС и преди се е занимавал със съдия Крънчева. След публикация в Mediapool през юли 2012 година започна проверка срещу нея за манипулиране на датите на делата с цел да прикрие тяхното забавяне. Проверката обаче така и не доведе до някакво наказание за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?