Съдия Петя Крънчева проверена и невинна по сигнал за подкуп

Съдия Петя Крънчева проверена и невинна по сигнал за подкуп

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура е проверил и не е намерил доказателства срещу съдия Петя Крънчева от градския съд в София по съмненията за получен от Златко Баретата подкуп от 200 000 евро. Това съобщи в четвъртък говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова.

Преди ден в рамките на делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев бе изнесен слуха, че съдийката е взела парите, за да пусне от ареста обвинения за лидер на група за разпространение на наркотици.

Името ѝ бе намесено в записаните на 18 март тайни разговори между бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и следователя Петьо Петров. Попов е обвиняем по делото заедно с Цонев. Без да знае, че е записван, висшият чиновник споделя на магистрата, че е чул от няколко места, че Баретата е платил 200 000 евро на Крънчева, за да го освободи от ареста.

Действително през януари Крънчева пусна Иванов под домашен арест, но апелативният съд отмени решението ѝ.

Стелиана Кожухарова заяви, че сигналът срещу Крънчева е подаден още през април от прокурора Божидар Джамбазов, който води делото срещу бившия военен министър. Проверката на инспектората е приключила преди седмица с мнение за липса на извършено престъпление.

Прокурор Кожухарова отказа да коментира подробности около проверката на съдия Крънчева с обяснението, че тя е секретна заради наличието на СРС-та. В същото време говорителят на Велчев заяви, че е "меко казано силно преувеличено очакването" да се докаже корупция по деяние, което евентуално е извършено през януари, а сигналът е постъпил през април.

Кожухарова допълни, че и Тенчо Попов, който споделя тази информация, не е пряк свидетел, а говори в сферата на "чуто и казано". Заедно с Крънчева е проверен и съдия Георги Ушев, за който в СРС-тата покрай делото на Цонев се казва, че "бръмчи на разпределение". Срещу него също не са намерени доказателства за вина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?