Съдия по аферата "Люински" е предложен за Върховния съд на САЩ

Тръмп затвърждава консервативния уклон в институцията

Доналд Тръмп предложи Брет Кавано за върховен съдия сн.ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за нов член на Върховния съд. Франс прес отбелязва, че ако Кавано бъде утвърден за върховен съдия, това ще затвърди консервативния уклон на тази ключова институция, която постановява важни решения по основни обществени въпроси.

Процесът на утвърждаване на кандидатурата от Сената обаче може да се окаже труден.

"Тази вечер имам честта и привилегията да съобщя, че номинирам за Върховния съд на Съединените щати Брет Кавано“, каза Тръмп в праймтайма по телевизията в понеделник вечерта, слагайки край на една умело дирижирана от Белия дом драматична ситуация.

Американският президент увери, че "никой в Америка не е по-квалифициран за тази позиция и никой повече не заслужава“ да я заеме. Кавано "заслужава бързо утвърждаване“, добави Тръмп и призова сенаторите и от двете партии да подкрепят неговия избор.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл приветства номинацията, наричайки я "великолепна“. Лидерът на демократическото малцинство Чък Шумър обаче призова за блокиране на кандидатурата на Кавано.

"Това назначение може да промени баланса във (Върховния) съд, което ще бъде от полза за определени сили... Не можем да допуснем това“, предупреди Шумър, изразявайки опасения за трудовите, гражданските и човешките права на милиони американци.

Републиканците на практика имат мнозинство от едва един глас в Сената – 50 места срещу 49 за демократите.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който страда от рак в терминален стадий, от дълго време не присъства на заседанията на горната камара на Конгреса на САЩ. Това означава, че отмятането само на един републикански член на Сената би провалило кандидатурата, предложена от Тръмп, отбелязва АП.

Кавано заяви, че за него е голяма чест да бъде номиниран за член на Върховния съд. "Един съдия трябва да бъде независим и да тълкува закона, а не да го пише“, каза той в присъствието на Тръмп.

53-годишният Кавано, понастоящем е член на Апелативния съд на окръг Колумбия, който включва столицата Вашингтон. Кавано е прочут с участието си в екипа, който е разследвал извънбрачната връзка на президента Бил Клинтън с Моника Люински, а след това и на загадъчната смърт на един от юрисконсултите на Клинтън – Винсънт Фостър.

Брет Кавано е играл важна роля в кампанията за избирането на Джордж Буш-младши за президент. Именно Буш го предлага за съдия в Апелативния съд през 2003 г., но заради силната съпротива на демократите неговата кандидатура е блокирана цели три години.

Кавано беше номиниран да заеме мястото във Върховния съд на Антъни Кенеди, консерватор по някои въпроси, но либерал по други. В края на юни Кенеди, който този месец навършва 82 години, обяви, че ще се оттегли от най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати след три десетилетия в нея.

Миналата година Тръмп вече назначи един нов член на Върховния съд. Тогава Сенатът утвърди номинирания от него Нийл Горсъч, също консерватор.

Върховните съдии в САЩ се назначават пожизнено.

Евентуалното утвърждаване на Кавано би означавало траен контрол на консерваторите върху Върховния съд, който де факто изпълнява едновременно ролята на най-висша съдебна инстанция и Конституционен съд. Това би имало важни последици по въпроси като правото на аборт.

Споделяне

Още от Свят