Съдия Румен Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС

Съдия Румен Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС

Досега не съм се убедил, че Конституционният съд действа независимо, обяви в сряда съдията докладчик по делото ”Пеевски” Румен Ненков пред бТВ. Това е рядко срещана позиция от страна на действащ конституционен съдия. Вече цяла година скандали тресат Конституционния съд, който е призван да опазва конституционните устои на държавата.  

”Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите. Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете (6:5:1) и не се гордея с това", допълни той.

Преди ден КС остави Делян Пеевски в Народното събрание. Общо шест или половината от конституционните съдии обявиха, че Пеевски е бил в състояние на несъвместимост, след като е бил избран за шеф на ДАНС, но е отстранил проблема.

Според тях няма никакъв проблем медийният магнат да съвместява държавен пост в продължение на месец. Те обаче обосновават решението си не с конституцията, а със Закона за конфликта на интереси. Румен Ненков и други четирима съдии бяха от другата страна на барикадата. Според тях Пеевски няма право да бъде депутат. Още преди КС да вземе решението съдията, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, бе атакуван от Делян Пеевски няколко дни.

”Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на Конституционния съд, мога само да подозирам за политически влияния", добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си.

”Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика. В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества", каза съдията.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси като докладчик по делото ”Пеевски".

”Председателят на съда определя докладчика. Няма конфликт на интереси. Имам повече от 30 г. стаж. Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 години", обясни Ненков.

Той отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. ”Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял", каза Ненков. Той призна, че лично предложил Пеевски да бъде изслушан пред КС, но депутатът така и не уважи поканата.

Тезата на Пеевски, че Ненков е бил срещу него, защото е бил човек на ГЕРБ, не намира опора в решението на КС. Ако Гроздан Илиев, който бе вкаран в КС с подкрепата на ГЕРБ, и Борис Велчев, вкаран в КС от президента Плевнелиев, не бяха подкрепили самия Пеевски, то той сега нямаше да е депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от България