Съдия Румяна Ченалова е арестувана

Предстои да бъде обвинена за престъпления по служба и документна измама

Румяна Ченалова, снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова е арестувана във вторник вечерта и ще бъде задържана с прокурорско разпореждане в ареста за следващите 72 часа, съобшиха от държавното обвинение. След изтичането на тази мярка от съда ще бъде поискано нейното постоянно задържане под стража. В момента тя се намира в килиите на Национална следствена служба в София. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинения за престъпления по служба и за документна измама.

По-рано през деня от държавното обвинение съобщиха, че съдия Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване, защото близо 3 седмици е отказвала да се яви, за да ѝ бъдат повдигнати въпросните обвинения. Вместо това Ченалова и нейният адвокат Станимир Ченалов, който ѝ е брат, са се впуснали в интензивна размяна на писма, болнични листове и телефонни уговорки в опит да отложат явяването пред властите.

Досъдебното производство срещу Ченалова се води в прокуратурата от края на февруари. Конкретна информация за престъпленията, за които е разследвана, засега не се оповестява заради следствената тайна.

Съдия Румяна Ченалова се превърна в събирателен образ на "гнилите ябълки" в българското правораздаване, след като в края на миналата година френския посланик Ксавие дьо Кабан предупреди, че чрез съдебно дело, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две фирми на френския инвеститор "Белведере".

Изявлението на посланика принуди Висшият съдебен съвет (ВСС) да се задейства. През януари кадровиците на Темида взеха решение да отстранят Ченалова за половин година от позицията ѝ на съдия в Софийския градски съд.

Ченалова и в момента се проучва от ВСС за публично изразяване на предубеденост по делото “Белведере”, за забавяне на администрирането на жалбите по същото дело и за неупражнен контрол върху синдика Панайот Велков, пак по този казус. Съдийката се проверява и за забавяне на други 50 дела.

След това ВСС присъедини и още един случай към нейното дисциплинарно производство. Той е свързан с аферата “САПАРД”. Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

На 2 април ВСС взе решение да уведоми прокуратурата и за съмнителни действия на Ченалова, които излязоха от проверката на Софийския градски съд.

Както Mediapool вече писа, проверяващите са открили, че съдебен състав с участието на Румяна Ченалова е отменил отказ на съдия по вписванията от друг град да вдигне ипотека върху заложен имот. Проблемът е, че решението на тричленния съдебен състав е взето с подписа на Ченалова, след като тя вече е била отстранена от съдебната система заради случая "Белведере".

Този казус става още по-странен предвид факта, че решението, взето с подписа на Ченалова, е било от компетенцията на Софийския окръжен съд. Това обаче не е всичко. След взимането на решението един от тримата съдии е оттеглил подписа си. Така решението за ипотеката е взето с подписа на един действащ съдия и този на Румяна Ченалова, което поставя въпроса за неговата валидност.

По информация на Mediapool досъдбното производство срещу Ченалова е свързано с обезпеченията върху имуществото на Людмил Стойков и с решението ѝ за ипотеката.

Укриването от разследващите

До ареста на съдийката се стигна, след като на 25 март на Ченалова е била изпратена призовка да се яви пред разследващите. Последвали са 20 дни размотаване на компетентните органи. В призовката е било отразено, че тя трябва да се яви в следствието на 31 март. За нейно удобство са били определени цели четири резервни дати – 2 април, 6 април, 9 април и 17 април.

На 30 март Ченалова и нейният адвокат Станимир Ченалов са подали две молби до прокуратурата. В тях пише, че адвокат Ченалов има друга работа и до 4 април не може да се яви в прокуратурата. Молбите им са отчетени от държавното обвинение. Следователят по делото е изпратил още една призовка за явяване за 6 април с още четири резервни дати.

 На 6 април адв. Ченалов се е явил в Софийска градска прокуратура и е депозирал нова молба. В нея той е посочил, че Румяна Ченалова се е разболяла и трябва да се яви пред лекарска комисия в Стара Загора още същия ден. До края на деня адвокат Ченалов е депозирал пред следователя болничен лист за наложителното домашно лечение на своята сестра и подзащитна.

По информация на бТВ болничният лист е бил издаден, защото съдия Ченалова е била с влошено психическо състояние и е била временно нетрудоспособна. Не е ясно за какво точно ѝ е трябвал подобен документ, защото Ченалова в момента не работи в Софийския градски съд, тъй като е отстранена.

Проблемът в болничния е, че в него не е било отбелязано, че заболяването ще попречи на съдийката да се яви пред разследващите органи. За тази цел е нужен още един документ. Прокуратурата е провела разпити на лекарите, подписали медицинските документи. Те са заявили, че състоянието на съдийката не е пречка да се яви пред разследващите. Това е наложило прокуратурата да поиска принудително ѝ довеждане от съдебна охрана.

На 8 април пред прокуратурата са депозирани още две молби от съдия Ченалова и адвоката ѝ. По-късно същия ден двамата са се свързали със следователя по делото, който отново ги е информирал, че трябва да се отзоват на призовката.

Междувременно от съдебната охрана е получен доклад, че Ченалова не може да бъде открита на известните по делото адреси в София и Стара Загора. Това е довело и до ареста ѝ, но властите все още не са оповестили къде точно са открили магистрата.

Още по темата
Още от България