Съдия Румяна Ченалова излъга ВСС за синдика Панайот Велков

Съдия Румяна Ченалова. Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова излъга Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за общото си минало със синдика Панайот Велков. В понеделник тя се яви на изслушване за скандалния процес за обявяване в несъстоятелност на фирмите "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". За случая разказа в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан. Дипломатът обяви, че се прави опит да бъде откраднат бизнесът на двете фирми, зад които стои френската компания инвеститор "Белведере".

Ксавие дьо Кабан обяви, че има много "гнили ябълки" в българската система, а родните институции се вдигнаха на аларма да проверяват делото заради наближаващия доклад на Брюксел. ВСС и съдебният инспекторат започнаха проверка на делото, а съдия Ченалова бе извикана да се защити в понеделник. Изслушването се проведе на безпрецедентно публично заседание на етичната комисия към съвета.

Обясненията на съдия Ченалова хвърлиха светлина върху случая. Действията ѝ по делото, както тя ги представи, изглеждат напълно в рамките на закона. Всичко се развиваше добре за нея до момента, в който тя  излъга ВСС за синдика Панайот Велков.

В отговор на въпрос от член на съвета защо се е спряла точно на Велков, Ченалова каза, че никога досега не е работила с него. Тя допълни, че познава методите му само от разкази на колеги съдии, както и от телевизията (Велков е синдик на ТВ7 и Нюз7). Ченалова била впечатлена от разказите на съдии за неговия активен подход.

Съмненията за лъжа плъзнаха още тогава. Членът на ВСС Калин Калпакчиев я попита дали същият синдик не е назначен от нея и по друго дело. Ченалова му отговори, че не си спомня и трябва да провери, защото е имала цели 35 дела за фалити.

Проверка на Mediapool в системата на Софийския градски съд показва, че тя е назначила същия синдик по делото за несъстоятелност на "БДЖ Трансинмпекс". Още по-любопитно е, че по това дело отново се появява името на охранителната фирма "Делта гард". Точно "Делта гард" иска обявяването в несъстоятелност на "БДЖ трансимпекс".

Същата охранителна фирма бе въведена Панайот Велков в офисите на ТВ7 и Нюз7. Пак "Делта гард" е наета за охрана на двете френски фирми, които създадоха настоящия скандал, започнат от френския посланик. Синдикът е сключил с "Делта гард" договор за охрана на обектите на "Домейн Менада" и "Белведере", който е скандален, защото в него няма посочена цена. Френският посланик само спомена сумата от 30 000 евро на месец. По неофициална информация на "Капитал" фирма "Делта гард" има връзка с Делян Пеевски.

Ченалова показа твърде избирателна памет. Трудно може да обясни как не помни назначаването на Панайот Велков по делото "БДЖ", направено на 10 октомври. Само седем дни след това го прави синдик и на двете френски фирми.

Действията на съдийката

Извън лъжата за синдика, действията на съдия Румяна Ченалова по делото срещу двете френски фирми изглеждат напълно в рамките на закона. На 15 октомври в Софийския градски съд е получена молба от фирма "Тайм арх" за обявяване в несъстоятелност на фирмите "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция" заради дълг от 114 000 лева. Двете фирми са свързани и имат общ управител в лицето на Николаос Смирноф. Гъркът управлява в страната бизнеса на френската компания майка "Белведере".

Съдия Ченалова прави проверка, която разкрива трагичното финансово състояние на двете фирми. Собственият капитал на "Белведере" е на минус 9.14 млн. лв. Фирмата дължи на НАП 661 000 лева. Ченалова обяснява, че първо е наложила частичен запор на сметките, който да обезпечи вземането на "Тайм арх".

На 27 ноември, над месец след началото на делото, съдийката налага пълен запор на банковите сметки на двете френски фирми. Причината са докладите на синдика. Те показват, че загубата само за 2013 година на "Белведере" е над 2 милиона лева. Фирмата дължи 5.05 милиона лева на "Домейн Менада". Отделно фирма "Винимпекс", която също е свързана с "Белведере" и "Домейн Менада", дължи на "Домейн Менада" други над 2 милиона лева.

Пред ВСС Ченалова обясни, че трите свързани фирми пласират продукция помежду си, но нито една от тях не генерира приход, а само обща задлъжнялост. Впоследствие за дълговете се разчита на френската компания майка. В края на ноември синдикът е пуснал сигнал до прокуратурата заради съмненията, че фирмите се източват. Отделно синдикът е засякъл тегления на пари от сметките на дружеството, направени без неговото изрично разрешение.

Междувременно по делото е допуснат и иск на втори кредитор – "Агротекнолоджи". С това исковете към двете свързани френски компании вече надминават сумата от 300 000 лева. Пред ВСС Ченалова признава, че френската компания майка вече е платила дълга, заради който се води делото. По закон обаче тя няма как автоматично да прекрати процеса. Ченалова обясни, че това може да стане само по искане на кредиторите, но те все още не са отговорили на запитването на съда.

След изслушването председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров каза, че проверката ще приключи с решение до 17 декември. Той каза, че ще бъде проверено и дали Ченалова е излъгала ВСС. Общо четири институции проверяват случая. Съдебният инспекторат проверява как "френското" дело е разпределено на Ченалова. Прокуратурата проверява сигналите на синдика, а ВСС проверява действията на съдията в производството. Отделно се прави обща проверка на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд.

Аз съм жертва

Преди да говори пред Етичната комисия, Румяна Ченалова се обяви за беззащитна жертва на съдебната реформа. "Опитват се да ме очернят, защото съм уязвима, защото не съм предприела мерки да се защитя и защото нямам политически гръб. Така ставам една много добра мишена", обясни съдия Ченалова пред репортери преди заседанието на ВСС.

Според Ченалова така по-лесно се е фокусирало вниманието върху цялостния проблем със случайното разпределение на делата в съдебната система и бъдещето на ВСС. Тя не е съгласна, че съдебната власт като цяло е корумпирана.

"Дълбоко съм убедена, че посланикът е заблуден, защото ако не е заблуден, то това не е дипломатически тон. Може би някой има икономически интереси", предположи Ченалова. След това тя съвсем убедено заяви, че по това дело съдът не е допуснал нарушения.

Ченалова обясни, че не знае какви дела имат Делян Пеевски и Цветан Василев в Софийския градски съд (СГС). Публично известната информация обаче е, че общо три от делата, свързани с т.н. "война" Пеевски-Василев след разпада на КТБ, са се паднали на един и същ съдия – Румяна Ченалова. Това само засили съмненията, че има нещо дълбоко нередно в работата по случайното разпределение на делата в СГС.

"Мисля, че г-н посланикът е дълбоко заблуден", повтори Ченалова.

Споделяне

Още по темата

Още от България