Съдия с ”крайно нуждаещо се” дете настоявал за съд в Приморско

Съдия с ”крайно нуждаещо се” дете настоявал за съд в Приморско

Попадналият в центъра на поредния имотен скандал в магистратурата съдия Панайот Генков е бил движеща сила при създаването на районен съд в Приморско през 2005 година. Това припомни в сряда пред Нова телевизия председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. По-късно през деня случаят стана повод за нова размяна на реплики между вътрешният министър и Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдиите Панайот Генков и Андрей Икономов бяха членове на ВСС през 2005 година. Техни роднини се оказаха собственици на парцели с право на строеж в Приморско, които са получили от общината като крайно нуждаещи се. Главно действащо лице в този скандал стана и тогавашния кмет на града Димитър Димитров, който е подписвал тези решения.

Пенчев заяви, че решението за създаване на районен съд в морския град е било взето с тайно гласуване именно от този състав на ВСС. По закон гласуването на тези решения трябва да е явно.

"Именно по предложение на Генков гласуването за създаването на съд в Приморско беше тайно", заяви председателят на ВАС.

В отговор на въпрос дали кметът не е предлагал нещо и на него, Пенчев заяви, че Димитров е ”направил пътека в опит да се добере до кабинета ми”.  "Сигурно да ми даде и на мен едно парцелче", направи догадка Пенчев.

Той определи поведението на магистратите с крайно нуждаещите се роднини като ”безобразно”. Преди ден той освободи като шефове на отделения във ВАС замесените в скандала съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов.

Цветанов: Защо ВСС не се самосезира, не им вярвам на реформите

Константин Пенчев даде вчера добър урок на един орган – Висшия съдебен съвет, каза по-късно в Добрич вътрешният министър Цветан Цветанов в едно от серията си изявления по време на обиколката си из Североизточна България.

Защо е било необходимо Константин Пенчев да вземе това управленско решение като висш магистрат, а Висшият съдебен съвет да не се е самосезирал от всичко това, което излезе в публичното пространство, запита той.

“За съжаление днес ние трябва да говорим за връщане на ценности, които дори и магистратите не зачитат, общоприетите ценности, в които ние искаме да възпитаваме децата си. След като един магистрат приема за нормално децата му да станат социално слаби и да се възползват от тази протекция, аз не мога да вярвам в правотата и реформите, които се извършват в съдебната система у нас", коментира Цветан Цветанов.

Досега той не бил чул магистрат, освен Константин Пенчев и главния прокурор, да говори, че има корупция в съдебната система.

"Кой поема отговорността? Според мен Висшият съдебен съвет трябва да си посипе главата с пепел и просто да си подадат оставките”, заяви Цветанов.

ВСС се самосезирал незабавно

ВСС се е самосезирал по повод случая с имотите в Приморско на деца и роднини на магистрати, отговориха от съвета.

Независимо от писмото на председателя на ВАС до ВСС, чрез комисията си по професионална етика и противодействие на корупцията, ВСС незабавно се е самосезирал след оповестяването на информацията в медиите, се посочва в съобщението. Към настоящия момент комисията е изискала пълната и цялостна документация от ВАС относно делата и преписките, решавани от въпросните съдии, както и документи от други органи и институции.

От ВСС обясняват, че предприетите мерки от председателя на ВАС, не изключват възможността той да направи предложения пред съвета за образуване на дисциплинарни производства и налагане на дисциплинарни наказания.

Настоящият състав на ВСС няма отношение към назначенията на тези магистрати на съответните длъжности във ВАС, пише в съобщението.

В него се добавя, че ВСС проверява и действията на другите  магистрати, посочени в публикацията.

В подобна имотна схема като тримата магистрати от ВАС е замесен и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?