Съдия Сантиров остава в ареста, има данни за провокация към подкуп

Съдия Сантиров остава в ареста, има данни за провокация към подкуп

По делото срещу бившия военен министър, съдията и екс секретаря на финансовото министерство има данни за провокация към подкуп. Това стана ясно в сряда от определението на Софийския градски съд (СГС) по мярката за неотклонение на арестувания магистрат Петър Сантиров, който остава в ареста.

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха задържани в началото на април, тъй като опитали да подкупят следователя Петьо Петров. Последният трябвало да манипулира доказателствата по разследване на неизгодна сделка, подписана от Министерството на отбраната по времето на министър Цонев.

Според съдия Владимир Астарджиев, който разгледа мярката за неотклонение, по делото има данни за провокация към подкуп, които трябва да бъдат разследвани.

Това означава, че следователят Петьо Петров сам е поискал парите. Същото твърди и Петър Сантиров, според когото следователят го е търсил по телефона, искал е срещи с него и е бил активната страна. Затова Сантиров поиска да се приложат разпечатките от неговия телефон и този на следователя Петров, а съдът препоръча това да бъде сторено до 22 април, когато апелативните магистрати ще заседават по мярката за неотклонение.

В мотивите, с които съдът остави Сантиров в ареста, бе записано, че той е осъществил връзката между следователя Петров и Тенчо Попов с ясно съзнание за какво става въпрос. Сантиров обаче не знаел за каква сума са се разбрали Попов и Петров. Не му е била известна и датата на предаването на парите.

Според обвинението съдията Сантиров и Тенчо Попов са играли посредническа роля в цялата схема.

Съдът препоръча на разследващите да работят бързо по делото, в рамките на сроковете предвидени в НПК, защото забавянето ще бъде основание за промяна на мярката за неотклонение на Сантиров.

Арестуваният съдия поиска да бъде освободен на основание отстраняването му от длъжност. Съдът обаче изтъкна, че все още не е отпаднало обоснованото предположение, че Сантиров е извършил престъплението, в което е обвинен.

Според председателя на състава Владимир Астарджиев отстраняването от длъжност не може да се разглежда като основание за искане на промяна на мярката. В закона е записано, че при арест на магистрат, той се отстранява от длъжност, мотивира се Астарджиев.

В заключение Астарджиев даде указание на прокуратурата да вземе мерки за опазване живота и здравето на Сантиров, който първоначално е бил настанен в една килия с рецидивист, чието поредно задържане е разпоредил именно Сантиров. Освен това арестуваният съдия гледа и една от мерките за неотклонение срещу групата на "Наглите", а един от лидерите ѝ бил в съседната килия.

Астарджиев изтъкна, че в българското законодателство, за разлика от други демократични държави, не са предвидени мерки за опазване живота на полицаи, прокурори и съдии, попаднали зад решетките.

Преди това Сантиров заяви, че не е престъпник, не е бил, няма и да бъде. Добави, че честта и достойнството му не биха му позволили да влезе в Съдебната палата, докато разследването не завърши.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?