Съдия се пъчи в тоалетна, че е "най-корупционният" в България

Русенският съдия на окръжно ниво Петър Балков стана главен герой на видеоклип, разпространен в Интернет, в който ясно се чува как се хвали като "най-корупционния съдия в България". Видимо добре почерпен, магистрарът изрича тежкото самоопределение докато си говори в тоалетната на заведение с бодигард.

Съдията е признал, че е герой на клипа, а пред ръководителя на окръжен съд – Русе Даринка Алексиева е казал, че репликата е изречена на "шега".

Магистратът е заснет доволно пиян да води разговор в стила: "Ти, мен, уважаваш ли ме?". В по-голямата част от двуминутния запис е записан разговор, който има за цел да уточни кой кой е.

Кой си ти, бе?, пита своя събеседник Балков и получава отговор "Тука работя...". "А кой съм аз?, отвръща съдията, след което обяснява, защото събеседникът му явно не го разпознава: "Четете в пресата. Съдията, най-корупционният съдия в България, Петър Балков", казва магистратът като заваля думите и с мъка се държи на крака.

Записът е качен в българския сайт за видеосподеляне "vbox7" на 18 април тази година от потребител с име "manolko". Като допълнителна информация той е пуснал следния коментар: "Съдията от Русенски окръжен съд Петър Балков пиян, уронва престижа и авторитета на съдебната власт! Как ли ще коментира това Цветан Цветанов или пък защо да не се потърси коментара на американския посланик!?"

Вероятно видеото е заснето на 16 април по време на честването на Деня на юриста.

Етичната комисия към Окръжния съд в Русе се събира в петък, за да разгледа казуса. Председателят на съда Даринка Алексиева заяви, че е разбрала за клипа преди 2 дни.

"Ами единственото, което е малко по-смущаващо, е едно изречение, което той казва, че "Не ме ли познаваш? Аз съм съдията Петър Балков - най-корупционния в Русе." От разговора с него той ми каза, че се е пошегувал, явно съвсем неудачно. Той има навика да се шегува със себе си", заяви Алексиева пред БНТ.

Според нея клипът не хвърля сянка върху работата на целия съд. "Ако хвърля сянка, е само върху колегата Балков. Това, което ние можем да направим и сме длъжни, е да сезираме етичната комисия, което вече е направено", заяви Алексиева.

Председателите на съдилища могат да налагат наказания "обръщане на внимание" и "забележка" на подопечните си магистрати. По-тежките наказания са от правомощията на Висшия съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?