Съдия Сотир Цацаров поиска промяна в правилата за избор на главен прокурор

Сотир Цацаров

Фаворитът за главен прокурор на ГЕРБ и мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) Сотир Цацаров поиска във вторник да се премахнат всички съмнения около процедурните правила за избор на ръководител на държавното обвинение. В писмо до правосъдния министър той настоя за промяна на поредността на гласуването на издигнатите кандидати.

Имиджовият ход на Цацаров е необясним предвид факта, че на този етап той е единственият кандидат за позицията. Членовете на ВСС имат време до четвъртък да се организират и да издигнат негов конкурент. Най-често споменаваното име е на заместник-главния прокурор Галина Тонева.

В очакването тя да бъде издигната, мнозинството във ВСС създаде скандал, като обърна наопаки утвърдената с годините процедура за избор на хора за високите постове в системата. Общото впечатление бе, че това се прави в услуга на Цацаров, а действията на членове на съвета веднага след злополучното заседание потвърдиха тези съмнения.

Досега ВСС гласуваше с бюлетини за високите позиции в система. Това гарантираше пълна анонимност на вота и известна защита от натиск върху членовете из коридорите на съвета.

Новите правила на ВСС обаче са за гласуване с електронната система на ВСС, която не може да подсигури защита на анонимния вот в същата степен. Освен това ВСС прие, че кандидатите ще бъдат подложени на гласуване по реда на постъпване на предложенията за издигането им, а не по азбучен ред, както беше допреди това. За да бъде осигурено правото на първо гласуване за Цацаров, седем членове на съвета внесоха на секундата след края на заседанието неговата кандидатура.

Правилата поставят и много неизвестни дали името на евентуалния негов конкурент изобщо ще бъде поставено на гласуване.

В писмото си до правосъдния министър Цацаров предлага проблемът да бъде решен с промяна на процедурата, като поредността на гласуването за кандидатите да се определи с жребий.

"Трябва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура", заявява Цацаров.

Позовавайки се на критиките в медиите срещу така нагласените правила, шефът на Пловдивския окръжен съд заявява: "Провеждането на честен избор по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на Висшия съдебен съвет, така и на всеки от кандидатите”.

Министър Диана Ковачева е препратила писмото на Цацаров до ВСС с предложение то да бъде разгледано на редовното заседание в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България