Съдия Валери Цветанов беше остранен от дела в Плевенския съд

Съдия Георги Георгиев е наредил Валери Цветанов да предаде документацията си на зам.председателя на Плевенския районния съд. Разпоредено е също така делата на Цветанов за месец май да бъдат преразпределни между съдиите, съобщи БНР.

Съгласно решение на ВСС от днес Цветанов трябваше да започне работа като редови съдия в Тутракан, но сутринта наказният съдия продължи да гледа дела в Плевенския районен съд. Той беше санкциониран от ВСС за нарушаване на правилата на професионлната етика и за допускане на контакти с криминално проявени лица. Цветанов обжалва решението пред ВАС.

Според предварителния график, Валери Цветанов трябва да гледа днес 13 дела. Той смята, че след като е подал жалба по закона за съдебната власт до признасянето на ВАС се спира изпълнението на решението за преместването му в Тутракан.

Според окръжната прокурорка на Тутракан и член на ВСС Евелина Попова, Цветанов не трябва да гледа дела в Плевен и решенията по тях ще бъдат обявени за нищожни. До края на деня, коментира Попова, той би трябвало да сдаде документацията и печатите на райония съд.

Валери Цветанов определи предварителното изпълнение на наказанието му от ВСС като крайна дисциплинарна репресия и потъпкване на законността.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?