Съдия заподозря в корупция шефката на Софийския апелативен съд

Даниела Дончева му иззела всички дела, сред които спор за 102 млн. лв.

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева публично е заподозряна в корупция от съдия Милен Василев, става ясно от заявление, оставено миналата седмица в съдийския коридор на САС. В него магистратът посочва, че макар да няма доказателства, съзира в действия на Дончева "силен корупционен мирис".

Става въпрос за нейна заповед, с която Василев е преместен от досегашния му 6-и състав в Търговското отделение в 11-и състав, освободен от вече бившия зам.-председател на съда Стефан Гроздев, който на 3 октомври стана член на ВСС.

На негово място идва самата Дончева, поемайки висящите му дела. Именно заради едно от тях Василев е заподозрял, че действията на председателя на САС се водят от "нездрав интерес". Казусът е свързан с фалита на КТБ и материалният интерес по него е за над 102 млн. лв.

За случая съобщи пръв в сряда във Фейсбук Васил Петров от Софийския районен съд. Бившият председател на районния съд Методи Лалов пък сподели информацията в четвъртък, окуражавайки действията на колегата му Василев.

Апелативният съдия посочва в заявлението си, че делото му е било разпределено на 26 май. Първото заседание по него е насрочено за 27 септември, но същия ден било изискано от Дончева. Все пак заседание е проведено, на което Василев отлага делото, защото не е готова назначената съдебно-счетоводна експертиза.

Преместването било и с цел наказание

"Впоследствие с настоящата заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела - очевидно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес", твърди Василев.

Според него подобно разместване трябва да се направи с решение на Общото събрание на апелативните съдии при спазване на принципа за случайно разпределение на делата. Василев добавя, че досегашната практика в САС е била при смяна на състави да се иска съгласието на конкретния съдия.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", посочва магистратът.

Аргументите му за това подозрение са следните: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива."

Той не допуска, че действията на Дончева може да са провокирани от желание за поемане на допълнителна работа, тъй като на 2 октомври ѝ отправил предложение да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което "погледнахте с насмешка".

"Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", добавя съдия Василев, уточнявайки, че ще сезира ВСС и Инспектората към него за случая.

Той настоява за незабавна отмяна на заповедта на Дончева и свикване на Общо събрание на САС, на което случаят да бъде обсъден. Писмото му завършва с "неуважение" и пожелание "със здраве да си харчите честно спечелените пари".

По информация на Mediapool по-късно този месец ще бъде проведено Общо събрание на апелативните съдии, на което се очаква да бъде обсъдено и въпросното разместване на състави от Дончева. Около 1/3 от колегите ѝ вече са се подписали под това искане.

Съдия Дончева не коментира "неистини"

Потърсена за коментар, самата Даниела Дончева обясни пред Mediapool, че лично няма да коментира жалби, които я засягат пряко.

От Софийския апелативен съд добавиха, че председателят няма да коментира "неистини", както и че при съгласие от двете страни по въпросното дело, то може да се гледа публично. По повод преместването на съдия Василев, от съда коментират, че то е направено по установена в САС практика, която многократно е била проверявана от компетентните органи.

"Милен Василев е преместен в друг съдебен състав по утвърдени вътрешни правила и е заел мястото в съдебния състав на съдия Стефан Гроздев, който стана член на ВСС. Поради тази причина, той няма как да гледа делата от стария си състав, а е започнал да гледа делата в новия. Това също е съобрезено със закона", обявиха от САС.

За участието на Даниела Дончева по това дело коментарът бе, че само председателят на съда може да влиза по дела във всички отделения. Досега тя разглеждаше граждански, а не търговски казуси. Съдия Дончева бе избрана за административен ръководител на Софийския апелативен съд през юли м.г. от предишния състав на ВСС. Тогавашното мнозинство в съвета я предпочете за поста пред съдия Нели Куцкова.

Казусът, визиран в заявлението на Милен Василев, е по иск срещу свързаната с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев фирма "Евробилд 2003" ЕООД. Делото е заведено през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд, но подробностите не стават ясни, тъй като всички данни в решението на първата инстанция са заличени.

От решението на съдия Татяна Костадинова се разбира единствено, че ищецът, чието име остава неизвестно, желае съдът да признае дълг на "Евробилд 2003" към него, чийто размер също е заличен. Кюстендилският окръжен съд обаче отхвърля иска и така делото стига до САС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?