Съдията, оправдал Маргините, е сигурен в решението си

Съдията, оправдал Маргините, е сигурен в решението си
"Сигурна съм в решението си", заяви в интервю за БТА съдията от Софийския градски съд (СГС) Лада Паунова, която преди ден прочете оправдателните присъди на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините и прати зад решетките останалите четирима подсъдими.

Има следваща инстанция по фактите, може допълнителни доказателства да бъдат събрани. Може тези, които сме ценили, да бъдат оборени, прогноза не мога да дам, коментира магистратът бъдещето на процеса. Тя обаче добавя, че прокуратурата не е успяла да докаже твърденията си пред първоинстанционния съд.

Съдия Паунова казва, че не е изпитвала страх, докато се е занимавала с делото, но е била притеснена, че темповете на процеса не са били нормални.

Действително, делото продължи четири години на първа инстанция, но това не бе по вина на съда. Процесът изпадна в дълъг отпуск по болест заради здравето както на Красимир Маринов, така и на съпроцесника му Иво Карагеоргиев. Лечението на последния на практика спря делото за около две години. Имаше и редица други проблеми като издирването на свидетели, проблеми с техниката в залите при гледането на следствените експерименти, забавянето на различни справки от МВР за лица от криминалния контингент и редица други причини.

Попитана дали е усещала натиск върху себе си, съдия Паунова отговаря, че много добре е била наясно какво се е случвало в общественото пространство. "И естествено не мога да бъда изолирана от това общество и да живея в капсула, в която да нямам достъп до информацията и това да не рефлектира върху начина на разсъждение. Но би следвало човек, който гледа професионално на нещата, да отсява тази информация и да не се влияе от нея", обяснява съдия Паунова.

Добавя, че е гледала много дела и не би могла да дефинира това или някое от останалите като такива, които са с по-малка или с по-голяма важност.

По думите ѝ делото "Маргините" не е било от най-сложните, с които се е занимавала. "Има много по-сложни дела. Това е станало знаково поради обществено мнение или фигурите в него. Не искам да омаловажавам проблематиката, делото засяга достатъчно много проблеми, но в крайна сметка то не е много по-сложно от други дела."

Лада Паунова признава, че е имало момент, в който е искала да се откаже от делото, но не го е направила. Уточнява, че първият такъв момент е бил когато Красимир Маринов е легнал на пейката.

Става дума за епизоди от процеса, когато Големия Маргин лягаше на подсъдимата скамейка и полагаше глава в скута на брат си. Това бяха първите знаци от страна на Красимир Маринов, че го мъчи дископатия. Той идваше на съдебните заседания с патерици, в инвалидна количка, а в края на процеса разчиташе на бастун. Понякога ползваше за опора и един от мъжете в антуража си, но това бе само в моментите, в които Маргина не бе задържан, а редуваше домашния арест с паричните гаранции.

Съдия Паунова не се ангажира с мнение дали Маргина е преигравал. Факт е обаче, че преди ден на база медицинска експертиза той бе освободен под домашен арест по делото за наркотици, тъй като лекарите са посочили, че операцията е наложителна.

Края на процеса съдия Паунова определя като "падане на камък от сърцето". Предстои обаче писането на мотивите, което няма да е лека работа, добавя тя.

Когато при разпределението на случаен принцип делото "Маргини" се падна на Лада Паунова, се прокраднаха мнения, че има сделка, според която тя ще бъде "качена" в апелативния съд. На този въпрос тя отговаря: Не са ми известни факти, които да свързват делото и повишаването ми. Даже напротив, встъпването ми в Софийския апелативен съд бе забавено, за да мога да гледам пълноценно делото.

В заключение съдия Паунова казва, че процесът е отнел освен много време и много нерви.

Споделяне

Още по темата

Още от България