Съдията по делата “Булгартабак” и ”Кремиковци” бе понижен

Съдия Мариян Марков

Съдия Мариян Марков, който водеше на първа инстанция знаковите дела срещу бившите шефове на “Булгартабак” и ”Кремиковци”, бе изпратен да правораздава в по-долна инстанция заради системно забавяне при мотивирането на своите решения.

Висшият съдебен съвет прати Марков от позицията му на магистрат в Софийския градски съд в Софийския районен съд. Той ще решава дела там в продължение на две години.

Магистратът отдавна е известен с бавното писане на мотиви. През февруари тази година бе съобщено, че съдебният инспекторат е извършил втора проверка на неговата работа и отново е установено, че той не си пише мотивите по делата.

До септември миналата година Мариян Марков бе забавил мотиви си по десет дела. В началото на тази година той публикува почти едновременно мотиви по две от тях.

Първо пусна мотивите по делото срещу изпълнителния директор на “Кремиковци” Александър Томов. Той бе осъден на 9 години затвор за източването на комбината, но делото не можеше да започне на втора инстанция, защото Марков близо 2 години не беше написал мотивите към присъдата си.

Само ден по-късно съдията публикува и мотивите си към оправдателната присъда на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му, които бяха обвинени за укриване на 128 000 лева данъци. Закъснението на съдия Марков бе три години.

През ноември миналата година магистратът бе пребит с метален бокс пред входа на дома си. Извършителят остана неизвестен, а ясно стана само, че целта на нападението не е била грабеж.

Не е ясно как съдия Марков, който изпитва затруднения да се справи с около 100 дела на година в сравнително комфортните битови условия на Съдебната палата, ще успее да си върши работата в Софийския районен съд, където на наказателните съдии се падат по средно 550 дела годишно при ужасни условия за работа.

Въпреки това наказанието е сравнително леко, защото предложението на дисциплинарния състав на ВСС бе той да бъде уволнен, но това не се прие от останалите членове на съвета.

Споделяне

Още по темата

Още от България