Съдията по "Октопод" засечена със СРС да поръчва "кошници с плодове"

ВСС все още чака информация от Македония дали Румяна Ченалова ще бъде разследвана

Съдия Румяна Ченалова

Председателят на състава на Софийския градски съд (СГС), разглеждащ делото срещу т.нар. банда за рекет и изнудване "Октопод" – съдия Румяна Ченалова, протича в записи от специални разузнавателни средства (СРС), в които е прихваната да си поръчва "кошница с плодове", съобщи в сряда сайтът "Съдебни репортажи".

Онлайн изданието припомня, че именно този израз бе даден за пример от ексглавния прокурор Валери Първанов, който в началото на март 2010 г. обяви, че държавното обвинение проверява 60 магистрати за участие в корупционни схеми.

Тогава той не пожела да обяви никакви конкретни имена, но добави, че някои негови колеги поръчват "кошници с плодове" и договарят гаранционни карти или ремонти, вместо да говорят по телефона директно за пари. Каква произтече от въпросните праверки на 60-имата магистрати, заподозрени в корупция, също не бе обявено.

Според отлично информирани източници на "Съдебни репортажи" в случая на Ченалова тя дори е била записана да се оплаква, че не е получила уговорения предварително брой плодове, след което била успокоена, че предстои още една доставка.

Преди ден сайтът съобщи също, че съдията, разглеждаща делото срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, е била установена и в записи със СРС, приложени по дело срещу бивш обвинител от Окръжната прокуратура в Стара Загора, където Ченалова започва кариерата си като магистрат.

От записите става ясно, че по времето, в което тя e адвокат в Стара Загора (след престоя ѝ в държавното обвинение – бел. ред.), кантората ѝ доста често е посещавана от магистрати, а разговорите помежду им се въртели около различни суми пари. Тези разговори са записани, малко преди Ченалова да влезе отново в редиците на съдебната система.

Сред тях има и такъв, в който се коментира как членове на предишния Висш съдебен съвет (ВСС), в който гръмна скандалът "Красьо", обясняват как се случва "пазарът" на постове в съдебната власт и как се търгуват назначенията.

Досега Етичната комисия на ВСС не е оповестявала дали е запозната с тези доказателства, събрани чрез СРС, които са част от доказателствата, върху които е постановена осъдителната присъда срещу старозагорския прокурор, чието име се съобщава само с инициалите С. П.

В момента съдебният съвет очаква информация от македонските власти дали Ченалова ще стане обвиняема по разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Тези данни трябва да бъдат получени по линия на съдебна поръчка, направена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Именно по тази начин ВСС получи всички данни от разследването, по което е заподозряна съдия Ченалова. То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".

В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инженеринг" (която се занимава с фуражи), припомня сайтът "Правен свят". При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи неотдавна в. "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?