Съдията по върнатото дело на Цветанов се оттегли заради сестра си

"Съмненията в безпристрастността на сестра ми ще дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност", мотивира се Надежда Трифонова

Цветан Цветанов пред следствието, снимка БГНЕС

Избраната публично за съдия-докладчик по делото за шестте отказани специални разузнавателни средства (СРС) срещу Цветан Цветанов - Надежда Трифонова от Софийския апелативен съд, си направи отвод във вторник, след като стана ясно, че сестра ѝ е оправдала зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен минситър за клевета.

Става въпрос за съдия Екатерина Роглекова, която нашумя през 2012 г. с оправдателната присъда на Цветанов, произнесена по делото, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

По-рано през деня съдия Трифонова бе избрана публично от системата за случайното разпределение на делата в САС за съдия-докладчик по делото. Казусът бе върнат на втората инстанция от Върховния касационен съд (ВКС), който отмени четиригодишната ефективна присъда на Цветанов за недопускане на подслушване на заподозрени. Върховните съдии сметнаха, че присъдата на Цветанов е четена на втора инстанция от пристрастен съдебен състав и върнаха делото.

Това наложи апелативният съд да разпредели делото на нов състав. Компютърната програма посочи точно съдия Надежда Трифонова за съдия-докладчик. Магистрати вече коментираха пред Mediapool, че родствената връзка със съдия, решил друго дело на един и същ подсъдим в негова полза, не е основание за отвод. Съдия Трифонова обаче очевидно не смята така.

"Намирам се в много близки родствени отношения (сестри сме) със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна по което беше настоящият подсъдим Цветанов. Както по време на процеса, така и след това, се правиха изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушаваше политическа намеса", пише съдия Трифонова за критиките, които отнесе сестра ѝ.

В мотивите си към отвода тя пише, че "съмненията в безпристрастността на сестра ми ще дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим".

С аргумента, че не иска да дава и най-малък повод за компрометиране на процеса, съдия Трифонова обявява, че се оттегля. Сега на случаен принцип делото трябва да се връчи на друг съдебен състав. Налични са 12 от 24-те наказателни съдии в Софийския апелативен съд. Останалите или вече са гледали делото на Цветан Цветанов, или са били в състав със съдиите, които са го гледали.

Делото, което стана повод за сегашния отвод на съдия Трифонова, бе заведено от Мирослава Тодорова срещу Цветанов, но така и не успя да завърши. Причината бе, че зам.-председателят на ГЕРБ демонстративно не се яви пред Софийския окръжен съд на няколко поредни заседания, изчаквайки да се закълне като депутат от 43-ото Народно събрание и да се сдобие с имунитет. Така изтече и абсолютната давност на въпросния казус и то беше прекратено.

Мирослава Тодорова съди Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото интервю Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност". На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

В рамките на делото съдия Екатерина Роглекова обаче оправда Цветанов, обяснявайки в мотивите си, че бившият вътрешен министър не бил разбран правилно. Освен това тя създаде европейски прецедент като третира тогавашния вътрешен министър като редови гражданин.

Споделяне

Още по темата

Още от България