Съдийка си измислила цяло съдебно заседание

Люба Петрова от РС-Раднево бе осъдена на една година условно

Съдийка си измислила цяло съдебно заседание

Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево получи едногодишна условна присъда за това, че буквално си е измислила несъществуващо съдебно заседание, съобщи във вторник специализираният сайт "Лекс".

Тя е призната за виновна от Софийския градски съд (СГС) за виновна по обвинение в документно престъпление – заради съставен от нея протокол от съдебно заседание по частно наказателно дело във връзка с принудителното лечение на Станка Ботева.

Според обвинението срещу съдия Петрова на 29 март м.г. тя е отразила редица неверни обстоятелства във въпросния документ. Във фалшифицирания протокол тя посочила, че в залата са се явили служебният защитник на Ботева – Живко Желев, както и прокурор Даниела Славкова.

В протокола било посочено още, че двамата са поискали Районният съд в Раднево да даде ход на делото, като впоследствие подсъдимата съдийка снела самоличност на вещото лице Донка Терзиева, което всъщност изобщо не се е случило.

Съчиняването на протокола от страна на Люба Петрова продължило с обствоятелството, че след представянето на експертизата прокурорът и служебният защитник поискали делото да се гледа по същество. След което поискали прекратяване на принудителното лечение на Ботева, каквото било мнението на вещото лице.

Подсъдимата съдийка ще трябва да плати и 1400 лева разноски по делото. Присъдата ѝ обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Люба Петрова е подсъдима и за престъпление по служба, но делото по това обвинение още е висящо в СГС. В този казус е замесен и бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов, който беше оправдан на първа инстанция за закана с убийство към служителка на съда.

Именно Люба Петрова беше свидетел по неговото делото, като първо даде показания срещу Драганов, но по-късно се отрече от думите си, а според прокуратурата, след това Драганов на свой ред е опитал да убеди свидетели да оттеглят показанията си срещу нея, уточнява още сайтът "Лекс".

Споделяне

Още от България