Съдийка заподозряна за убийство на пътя

Комисията "Борба с корупцията и професионална етика" във Висшия съдебен съвет (ВСС) започва проверка на съдията от Пернишкия районен съд Виолета Личева, съобщиха от съвета в четвъртък. Съдията е заподозряна, че на 28 ноември е блъснала и убила 61-годишният Й. В. от Перник.  

В четвъртък директорът на ОДП - Перник комисар Димитър Шереметев съобщи, че магистратът е била видимо пияна, когато е била заведена в полицията. Открити са следи от кръвта и мозъка на загиналия по джипа на Личева.

През трупа на убития човек са преминали две коли, първата е на съдия Личева, която напуснала местопроизшествието. Сигналът е бил подаден от водача на втората кола, който усетил, че колата му е минала през нещо, спрял и като видял какво е станало, сигнализирал в полицията. Имало е и други свидетели, един от които записал номера на джипа на съдията.

Направени са две кръвни проби. Резултатите в Института по криминалистика и криминология показали 3,08 промила съдържание на алкохол в кръвта.

В лабораторията в ОДП - Перник били отчетени 3,98 промила. Разликата се дължи на методите на изследване, уточни Шереметев.

От пресцентъра на ВСС съобщиха, че целта на проверката е да се установи дали има основания за временно ѝ отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство. Очаква се съдебният съвет да се произнесе по случая на следващото си заседание на 12 декември.

Комисията е поискала от изпълняващия длъжността окръжен прокурор на Перник Пламен Найденов да предостави на ВСС копия от събраните по случая документи. Според публикации в медиите вече е заведено досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинена смърт по непредпазливост.

Споделяне

Още от България