Съдийката, която мечтаеше за "малък джип", вече кара голям

Съдийката, която мечтаеше за "малък джип", вече кара голям

Историята на съдия Росица Велкова Иванова – Стойчева е наистина интересна. През август 2010 година сайтът "Работещо момиче" ѝ посвещава очерк под заглавие "Роси може да постигне всичко, което пожелае". По всичко изглежда, че нещата се подреждат именно така.

Съдия Росица Велкова (както се представя самата тя) стана национално известна с изявата си в "Шоуто на Слави", където се яви заедно с колегата си от Софийския районен съд София Икономова. Те се появиха в предаването в критичен за Софийския районен съд момент.

Двете съдийки отидоха в "Шоуто ", за да разкажат, че проблемът на съдилището не бил липсата на подкрепа от Висшия съдебен съвет (ВСС), а в самите районни съдии. Зрителите разбраха от Велкова и Икономова, че протестиращите срещу ВСС съдии били мързеливи. Двете съдийки казаха, че те самите си пишат делата в срок и това наистина е така.

Телевизионната им изява катализира обща реакция на 365 съдии и съдебни служители от районния съд, които излязоха с отворено писмо до ВСС по повод обвиненията, че са мързеливи.

Статистиката показва, че един съдия в столичния районен съд е получавал за решаване по 117 дела месечно през 2015 г. и е решавал по близо 90 от тях. Не изглежда като да не вършат работа.

Изявата на съдия Велкова в "Шоуто на Слави" фокусира вниманието на медиите върху нея. Години по-рано пред сайта "Работещо момиче" тя споделя, че иска да се развива професионално.

"Определено искам да се развивам професионално - засега в съдебната система, а в близкото бъдеще - и в политиката, защо не? Малко са хората, на които споделям предварително към какво се стремя. Предпочитам да го постигна и след това да стане известно на близките и приятелите ми", казва тя преди шест години.

Очеркът приключва почти пророчески: "Е, разбира се, Роси не би се отказала и от някои чисто женски изкушения - къща в Бояна, малък джип и по няколко екскурзии на година. Шега или не, не ви ли се струва, че Роси е човек, който постига дори нещата, с които се шегува. Истинско работещо момиче!"

Може да се каже, че "Роси" постига тези неща. От известно време тя ходи на работа не с малък, а с доста голям нов джип BMW, научи Mediapool. Така че още една нейна мечта е сбъдната. От декларациите ѝ пред Сметната палата се разбира, че тя често посещава семинари и обучения в чужбина. Така че успява и да пътува често.

Съдийката може охотно да посещава "Шоуто на Слави" и да говори за протеста на колегите си, но за джипа очевидно не желае да говори. Пред Сметната палата тя не е декларирала притежанието на този автомобил. Това ни провокира да ѝ отправим чрез пресцентъра на Софийския районен съд следния въпрос:

"Уважаема г-жо съдия, бихте ли разказала ваш ли е джипът BMW, с който ходите на работа в Софийския районен съд или ви е даден за ползване. Автомобилът не е деклариран от вас пред Сметната палата, което означава, че или ви е даден за ползване, или е купен тази година. Бихте ли предоставила малко повече подробности за тази скъпа вещ, която много трудно може да се закупи със заплата на районен съдия."

От пресцентъра на СРС заявиха, че въпросът е предаден писмено на съдия Велкова и изпратен по мейла. В продължение на два дни отговор нямаше.

Какво показват декларациите пред Сметната палата?

Декларациите пред Сметната палата на съдия Велкова са доста интересни. До 2013 г. тя работи в Районния съд в Горна Оряховица. Първата ѝ забележителна декларация е от 2008 година, когато тя тегли потребителски кредит от 30 000 лева, както и заем от 35 000 лева от Велко Иванов Велков, който вероятно е неин баща.

През 2010 г. съдия Велкова няма пари на влог, но пък си купува "Мини Купър" за малко над 10 хиляди лева. През 2011 влогът ѝ изведнъж става 42 838 лева. Парите са от заплата и от... върнат заем. До въпросната декларация през 2011 г. тя никъде не е декларирала, че е давала пари назаем, а само, че е вземала. През 2012 г. влогът ѝ вече е 67 801 лв, а произходът е работна заплата. Чистата заплата на районен съдия с надбавките е малко над 20 000 лева годишно.

През 2013 г. тя си купува апартамент в София от 86 кв.м. за 95 000 лева и пак ѝ остават над 5000 лева по банковата сметка. Тогава тя все още е съдия в Горна Оряховица, но сякаш знае, че през следващата година вече ще е отлетяла към Софийския районен съд.

Нейната съмишленичка съдия София Икономова започва кариерата си в Районния съд в Благоевград. От този съдебен район е и представляващият ВСС Димитър Узунов, известен от "Яневагейт" като "Човека на Бойко".

Съдия Икономова е работила практически около година в Благоевград (в по-голяма част от времето е била в отпуск и майчинство), преди да бъде командирована в Районния съд в Перник. Името ѝ попада в центъра на скандал през 2012 г., когато е наказана с "обръщане на внимание" от тогавашния председател на съда Екатерина Николова. Съдийката не е уведомила навреме ръководството, че ще отсъства и няма да може да гледа насрочени дела. Внезапните ѝ отсъствия създават сериозни проблеми в организацията на натоварения пернишки съд, пишат регионалните издания "Петрич нюз" и "Струма".

Пред септември 2012 г. регионалният сайт “Петрич нюз” публикува информация, според която съдия Икономова е депозирала болничен лист от столична болница, но след проверка се установило, че тя не е лежала там. Според медията системните отсъствия на съдийката, за някои от които не било уведомено нито ръководството на съда, нито страните по делата, изцяло обърквали графика на съдиите.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?